Za potrebe Prostofer bodo prevoze na območju občine opravljali od 15. novembra, rezervacije prevozov pa so že možne na brezplačni telefonski številki 080 10 10.

Slavnostni prevzem vozila. Vir: arhiv občine Ruše

V Rušah so bogatejši za električno vozilo, ki ga je tamkajšnja občina najela za potrebe Prostofer, prostovoljni projekt, ki ga peljejo skupaj z Zavodom Zlata mreža.

Na prevzemu tudi 8 prostovoljcev

Po slavnostnem prevzemu vozila je v prostorih občinske uprave potekalo usposabljanje prostovoljnih voznikov, ki so se preizkusili tudi v praktični vožnji novega električnega vozila, saj se jim je pridružilo še 8 prostovoljcev. Slednji bodo na območju občine Ruše opravljali prevoze od 15. novembra, rezervacije prevozov pa so možne od 5. novembra na brezplačni telefonski številki 080 10 10.

Skovanka iz besed »prostovoljni« in »šofer«

Sicer pa je Prostofer projekt Zavoda Zlata mreža, h kateremu je pristopila tudi občina Ruše. Je skovanka iz besed »prostovoljni« in »šofer«. Je trajnostni vseslovenski prostovoljni projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vse voznike in voznice, ki želijo postati prostoferji v občini Ruše prosijo, da pokličejo mag. Trudo Vene na telefon 02 671 93 37 ali pišejo na e-naslov: truda.vene@ruse.si.

Namenjen je vsem starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim bo omogočal lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov in podobnega.

Po klicu v komunikacijski center bodo zabeležili podatke klicatelja in lokacijo prevoza ter obvestili prostovoljnega voznika o prevozu, ki to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Sicer pa je vozilo zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje voznika in sopotnikov.