Kavarnica in kreativni prostor Pisarna, ki deluje pod okriljem Kluba mariborskih študentov, se je v torek, 22. oktobra 2019, spremenila v »zeleno džunglo« sredi mesta Maribor. Ljubitelji sobnih rastlin so dodobra napolnili Pisarno, presenetili z odličnim odzivom in številom pripravljenih potaknjencev.

Dogodek je otvoril Jan Robin na Instagramu poznan kot @botanistbyheart. Kemik in veliki ljubitelj sobnih rastlin je delil svoje nasvete in izkušnje, katere vsakodnevno predaja tudi svojim 37 tisočim sledilcem Instagram profila. Povabilu so se odzvali tudi Organics Nutrients, ki so priporočili okolju prijazna gnojila.

“Vsaka rastlina nosi svojo zgodbo in bolj kot so rastlinice nenavadne ter redke, boljše so. Obstajajo takšne, ki čistijo prostore negativne energije, nekatere v naš dom prinesejo mir, srečo in ljubezen ter druge, ki prečiščujejo zrak. Sobne rastline privlačijo pozitivno energijo in izboljšajo vaše počutje. Niso samo predmeti, ki krasijo naše domove, ampak za nekatere lahko postanejo strast, razvada, umetnost, moda – način življenja,” pravijo organizatorji.

Prva izmenjava rastlin v Mariboru

Vsakdo izmed nas ima kakšno (ne)zdravo razvado. Pri nekaterih je to nakupovanje oblačil ali čevljev, pri drugih zbiranje kovancev in spet pri tretjih nakupovanje sobnih rastlin. A zakaj bi samo nakupovali, ko pa lahko rastline tudi izmenjavamo. Klub mariborskih študentov je v torek, 22. 10. 2019, v Pisarni organiziral svojo prvo izmenjavo rastlin, katere pobudnik je bil najbolj poznani slovenski ljubiteljski botanik Jan Robin. K pričetku izmenjave nas je povabil z naslednjimi besedami: »Rastline so moja strast in vesel sem, da lahko to strast delim z vami. Kot tudi moje znanje in informacije. Želim vam, da domov odnesete nove izkušnje, znanje in seveda novo zeleno sostanovalko.«

Dogodka so se udeležili tisti, ki se zanimajo za rastline, vzgajajo svoje in z veseljem podelijo kakšen nasvet ali dva. Na mizah smo lahko našli manjše, srednje velike in večje potaknjence, ki so navduševali z različnimi oblikami listov in tudi kaj več kot petdesetimi odtenki zelene. Jezike smo si lomili ob izgovorjavi Monstera deliciosa, Singonium, Epipremnum aureum, Aglaonema commutatum in se potegovali za zelene rastlinice. Veljalo je načelo, prej si ogledaš vso ponudbo, prej boš lahko izmenjal svoj potaknjenec za novega. Tudi tisti, ki so prišli brez poganjka, pa so dobili kakšnega od velikodušnih ljubiteljev sobnih rastlin.

Dogodek za vse generacije

O negi in vzgajanju rastlin, nas je na dogodku poučila mlada inovativna ekipa iz Organics nutrients. Njihov cilj je pripomoči k bolj zdravi zemlji z uporabo naravnih gnojil in pripomočkov za gnojenje. Za udeležence so pripravili tudi nekaj brezplačnih vzorcev gnojil in nagradno igro.

Prvi »Plant swap« je vsekakor bil zelo uspešen. Udeležili so se ga tako mlajši kot predstavniki starejše generacije, tako ženske kot moški in slednji so presenetili s pozornostjo, ki jo posvečajo zelenim rastlinicam. Vsekakor so na dogodku ovrgli stereotip, da so samo ženske tiste, ki skrbijo za rože! “Mi že pripravljamo potaknjence za naslednjo izmenjavo, pa vi?,” vabi ekipa KMŠ.