Letošnji, 11. dan slovenske hrane se je začel zjutraj s tradicionalnim slovenskim zajtrkom v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Partnerji projekta, namenjenega ozaveščanju in spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju lokalnih živil, so ob tem letos prvič vse povabili tudi k pripravi tradicionalnega slovenskega kosila.

Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije

Dan slovenske hrane, ki tudi letos poteka tretji petek v novembru, ko se izvaja vseslovenski projekt tradicionalni slovenski zajtrk, je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. V projekt so vključeni vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi. Projekt, ki letos poteka s sloganom Zajtrk s sadjem, super dan, spodbuja, da se živila za zajtrk (med, maslo, mleko, kruh in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja) kupi čim bližje, s čimer se krepi spoštovanje do lokalno pridelane in predelane hrane ter spodbuja kratke nabavne poti – od njive do krožnika, ki varujejo in ohranjajo okolje, pravijo na kmetijskem ministrstvu.

Projekt, ki letos poteka s sloganom Zajtrk s sadjem, super dan, spodbuja, da se živila za zajtrk (med, maslo, mleko, kruh in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja) kupi čim bližje.

Ob tem so dodali, da s tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine. Dan slovenske hrane pa je po njihovem tudi priložnost, da se spregovori o zmanjšanju zavržene hrane.

Lani tradicionalnega slovenskega zajtrka ustanove zaradi epidemije covida-19 niso mogle izvesti, zato je nadomestni potekal 11. junija letos.

Na Osnovni šoli Selnica ob Dravi so danes pripravili dan dejavnosti

V Osnovni šoli Selnica ob Dravi so današnji dan načrtovali kot dan dejavnosti za vse učence centralne šole in obeh podružnic. “Najprej smo imeli zajtrk v šolski jedilnici. Učenci so jedli med, ki ga pridelamo v šolskem učnem čebelnjaku, in je tudi sicer stalnica našega jedilnika. Jabolka, ki so tudi sestavni del slovenskega zajtrka, smo dobili iz lokalne kmetijske zadruge, učenci pa so lahko pili tudi jabolčni sok, ki nam ga je donirala kmetija Grahor,” nam je povedala Maja Vačun, pomočnica ravnateljice na OŠ Selnica ob Dravi.

Zajtrku so sledile spremljevalne dejavnosti dneva, katerih rdeča nit je bilo jabolko. Učenci so sodelovali v naslednjih dejavnostih: kuhanje jabolčne marmelade, izdelava jabolčnih sladic, naravoslovni poskusi z jabolki, jabolka v literaturi, recepti za jabolčne jedi v angleščini, likovne delavnice, intervju z lokalnimi pridelovalci jabolk, gibanje, …