Da je Mitju Lobniku uspelo idejo realizirati, je bilo potrebno veliko poguma. Prizna, da je vsak začetek težak, a sta mu znanje, ki ga je prejel na fakulteti ter nesebična pomoč ljudi z okoliških kmetij, olajšala potek nastajanja nasada. Za to jim je, kot poudari, izjemno hvaležen.

24-letni Mitja Lobnik iz Hoč je uresničil svojo željo ter ustvaril nasad malin. Sicer je študent kmetijstva na magistrskem študiju Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Ideja o nasadu malin se mu je porodila med študijem, kjer je prejel veliko teoretičnega znanja. Ker pa sam ne prihaja s kmetije, je, kot nam pove, pridobljeno znanje težko udejanjal v praksi.

»Da sem idejo realiziral, je bilo potrebno veliko poguma. Vendar sta močna želja po uresničitvi in jasen cilj poskrbela, da so se na koščku najete zemlje, korak za korakom, pričele uresničevati moje sanje.«

»Da sem idejo realiziral, je bilo potrebno veliko poguma. Vendar sta močna želja po uresničitvi in jasen cilj poskrbela, da so se na koščku najete zemlje, korak za korakom, pričele uresničevati moje sanje,« nam pove Mitja in prizna, da je vsak začetek težak, a sta mu znanje, ki ga je prejel na fakulteti ter nesebična pomoč ljudi z okoliških kmetij pri raznih zemeljskih delih, olajšala potek nastajanja nasada. Za to jim je, kot poudari, izjemno hvaležen.

Nasad se nahaja v njegovi domači občini Hoče-Slivnica, na nekaj arih najete zemlje. Kot opiše je v nasadu postavil visoke tunele ter tako zaščitil maline pred padavinami, s tem pa se je izognil težavam z boleznimi in škropljenjem s pesticidi.

Lokalno pridelana hrana izjemno dragocena

Zanimalo nas je, zakaj ravno maline? »Za maline sem se v prvi vrsti odločil zato, ker vsebujejo številne zdravilne učinkovine, ki so koristne za naše zdravje. Osnovni cilj, ki mu sledim, je ponuditi lokalno pridelane, sveže obrane maline. V današnjem času je še toliko bolj pomembno, kakšno pot prepotuje hrana, ki jo zaužijemo. Zato je lokalno pridelana hrana toliko bolj dragocena,« pove. Maline po njegovem mnenju ob vseh ostalih vrstah sadja, dodajo tisti kanček raznolikosti, ki je na krožniku še kako zaželena.

“V današnjem času je še toliko bolj pomembno, kakšno pot prepotuje hrana, ki jo zaužijemo. Zato je lokalno pridelana hrana toliko bolj dragocena.”

Njegov nasad je še mlad, zato mu je še toliko bolj pomembna pravilna oskrba in naravi prijazen način predelave. »Moje vodilo je čim bolj se približati ekološki pridelavi. Želim si, da bi nasad še razširil, kar načrtujem v prihodnjem letu. Ker je nasad še mlad, količina pridelka pa ne tako velika, da bi ustregla povpraševanju v celoti, si želim v prihodnosti na razširjeni površini pridelati takšno količino, da ljubitelji ne bodo ostali brez svoje košarice,« zaključi.