Prebivalci Malečnika so se danes popoldne ponovno zbrali na protestnem shodu pred tamkajšnjo poštno poslovalnico, saj pravijo, da nikakor ne morejo razumeti odločitve Pošte Slovenije, ki jim grozi z zaprtjem.

Nezadovoljni krajani Malečnika pred poštno poslovalnico.

V Malečniku se je danes pred tamkajšnjo poštno poslovalnico obetalo precej vroče popoldne, saj so se tamkajšnji krajani zbrali na novem, sicer mirnem protestnem shodu proti zaprtju pošte. Po nekaj več kot dveh tednih se jih zbralo več, prišlo jih je kakšnih 30, a je bilo tokratno vzdušje med njimi precej drugačno, še posebej, ker je med njimi zaokrožila vesela novica. Razšli so se celo s stiski rok in bučnim aplavzom.

Nekateri krajani, žal, mislijo drugače

Predsednik Krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče Jožef Škof jih je namreč seznanil z novico Pošte Slovenije, da jim pošte vsaj zaenkrat še ne bo zaprla. »Vseeno ne odstopamo od svojih načrtov. Takšno novico pa sem celo pričakoval,« je bil iskren Škof.

Jožef Škof: »Po morebitnem zaprtju pošte načrtujejo še zaprtje malečniškega mostu oziroma celo rušenje pred gradnjo novega. Mnogim se nam postavlja vprašanje, kam, kako in kje bomo obiskovali pošto.«

Sogovornik je spomnil še na dopis mariborskega župana Saše Arsenoviča, ko jih je v pismu spraševal, če se strinjajo z zaprtjem pošte. »Povsem razumljivo smo odgovorili negativno, me pa tudi žalosti, da nekateri tukajšnji krajani mislijo drugače kot mi. Ne zavedajo se namreč, da po morebitnem zaprtju pošte načrtujejo še zaprtje malečniškega mostu oziroma celo rušenje pred gradnjo novega, zato se nam postavlja vprašanje, kam, kako in kje bomo lahko obiskovali pošto. Nastal bi velik problem, zato tudi v prihodnje ne bomo niti slučajno dovolili, da bi do zaprtja pošte res prišlo,« je poudaril Škof in se zahvalil vodstvu pošte, da jim je znalo prisluhniti.

Jožef Škof, predsednik KS Malečnik-Ruperče.

Še edina državna institucija v kraju

Podobnega mnenja so tudi krajani. »Pošta je edina državna institucija v kraju in še to nam želijo vzeti. Pogosto jo obiskujem in res si ne znam predstavljati, da bi večkrat morala še na avtobus, da bi lahko opravila poštno storitev,« je pojasnil Alojzija Maček. Njenemu mnenju se je pridružil še Štefan Peršak, ki pravi, da nikakor ne more razumeti odločitve o zaprtju in pravi, da so podobnega mnenja številni drugi krajani, ki bodo skupaj vztrajali pri svoji odločitvi.

Prilagojen terminski načrt preoblikovanj in zaprtij pošt

In kaj pravijo na Pošti Slovenije? Iz službe za odnose z javnostmi so sporočili, da so naredili analizo dosedanjega poteka preoblikovanj in zaprtij pošt, ki je pokazala, da se povprečni formalni in organizacijski postopki izvedbe aktivnosti podaljšujejo zaradi pridobivanja raznih mnenj, odločb in iskanja ustreznih pogodbenih partnerjev. »To ima vpliv na samo izvedbo in terja prilagoditve, zato je prilagojen tudi terminski načrt preoblikovanj in zaprtij pošt, in sicer računamo, da bo zamik pol leta, torej bodo določene aktivnosti predvidene za izpeljavo v letu 2019 izpeljane po 30. juniju prihodnje leto,« so zapisali.

Izvajanje pripravljalnih aktivnosti

Pošta Slovenije, so poudarili, v letošnjem letu in v prvi polovici prihodnjega leta ne bo preoblikovala ali zaprla nadaljnjih pošt, bo pa izvajala pripravljalne aktivnosti za vzpostavljanje pogodbenih pošt in nadaljnjo optimizacijo omrežja.

Pošta Slovenije: »Pošta Malečnik v letošnjem in naslednjem letu ne bo zaprta, niti ne bomo preoblikovali ali zaprli nadaljnjih pošt.«

»Ne glede na to bo Pošta Slovenije izvajala določene nujne aktivnosti, s katerimi zagotavlja neprekinjeno izvajanje poštnega prometa, kot je denimo situacija, s katero se sreča v primeru odpovedi sodelovanja pogodbenega partnerja ipd. Z optimizacijo poštnega omrežja bo Pošta Slovenije z nekoliko spremenjeno dinamiko nadaljevala v drugi polovici leta 2020,« so pojasnili.

Usmerjanje energije tudi v iskanje alternativnih rešitev

Hkrati pripravljajo projekt vzpostavitve alternativne oblike pošte za sprejem in izročanje pošiljk, ki je nastal kot posledica želje, da se v določenih ruralnih območjih, kjer bi sicer pošto zaprli, ohrani prilagojena oblika kontaktne točke oziroma poštnega okenca. Če bo ocena projekta pozitivna, lahko prvo postavitev pričakujejo konec leta 2020. Sicer pa Pošta Slovenije usmerja energijo tudi v iskanje alternativnih rešitev, kako v določnem obsegu ohraniti prilagojeno obliko poštnega okenca na ruralnem okolju, pri tem išče sinergije z lokalnimi skupnostmi. V vsakem primeru, ne glede na to, ali gre za redno ali pogodbeno pošto, ali pa za zaprtje pošte, pa bodo še vedno zagotavljali poštne storitve prebivalcem na teh območjih, kot jih določata zakon in splošni akt.