Danes je bila slavnostno odprta nova železniška povezava med Mariborom in Pliberkom, ki bo obratovala ob sobotah.

V sodelovanju z Avstrijskimi železnicami so Slovenske železnice dobile dodatno traso, s katero bo možno potovati od Maribora do Pliberka, na vlak boste lahko s seboj vzeli tudi vaše kolo. Nova trasa je namenjena predvsem turistom, ki bodo lahko z uporabo železniškega prometa izkoristili turistično ponudbo na Koroškem. Miloš Rovšnik iz Slovenskih železnic pojasnjuje: »Železnice nimajo meja. S to povezavo smo odprli enkratno možnost za razvoj turizma na Koroškem in dokazali, da smo kos vsem izzivom. To je le prvi korak.«

Razvoj Koroške

Doprinos sodelovanja med Slovenskimi železnicami in OeBB (Avstrijske železnice) ni le pomemben korak pri rušenju meja in povezovanjem Slovenije in Avstrije, ampak tudi pomemben dogodek za razvoj Koroške. Bojan Žlender, vodja službe za trajnostno mobilnost in prometno politiko, je na novinarski konferenci v Pliberku poudaril: “Koroška se s tako povezavo iz osrednje regije spreminja v centralno regijo v Sloveniji.”

Kolesarski Turizem

Nova trasa bo pripomogla tudi k razvoju kolesarskega turizma na območju Slovenije. Kot pojasnjuje Uroš Zorman, predstavnik Dravske kolesarske poti: “Veseli me, da Slovenske železnice in ostale direkcije pomagajo pri razvoju kolesarske infrastrukture. Verjamem, da bomo skupaj z železnicami in ostalimi partnerji v nekaj letih imeli odličen turistični produkt.” Vlak, ki bo ob sobotah vozil na relaciji Maribor-Pliberk bo opremljen z dodatnimi kapacitetami za kolesa.

Krepitev sodelovanja med lokalnimi skupnostmi

V sodelovanje med Slovenskimi železnicami in OeBB pa so vključene tudi lokalne skupnosti, ki bodo tako imele možnost krepitve medsebojnega sodelovanja. Navsezadnje pa bo nova trasa pripomogla pri uporabi javnega potniškega prometa pri dnevnih migracijah Slovenskih delavcev v Avstrijo, saj je železniški promet edina oblika čezmejnega javnega potniškega prometa v tej regiji, posledično pa imajo Slovenske železnice na relaciji Maribor-Pliberk na letni ravni več kot 200.000 potnikov. Po besedah Reinharda Wagnerja, pa naj bi od leta 2020 naprej Slovenske železnice dobile v uporabo tudi Avstrijske vlake, ki bodo pripomogli k udobju potovanja z vlakom.