Če bi bil omenjen objekt na samotni lokaciji, morda ne bi vzbujal toliko skrbi, a stoji le nekaj metrov od velikega Magdalenskega igrišča, kjer mrgoli otrok. Potencialni kupec ima ideje, a ga pri uresničitvi le-teh ovira vpis v zemljiško knjigo.

Propadajoči objekt na Jezdarski ulici v Mariboru je že več let popolnoma zapuščen. Na omenjeno problematiko so nas ponovno opozorili tudi v Mestni četrti Magdalena, kjer nam je predsednik sveta Jožef Grah dejal: »Potrebno je opozoriti na propadajočo zgradbo, ki ne samo, da kazi ta del mesta, temveč je tudi nevarna za pešce in druge udeležence v cestnem prometu, saj ni ustrezno zavarovana. Prav tako se v notranjosti zadržujejo različne osebe.«  Že pred leti so v MČ Magdalena apelirali mariborsko občino, da bi odkupila objekt in ga prenovila. V zadnjih letih objekt namreč vsakodnevno obiskujejo brezdomci ter uživalci prepovedanih drog. Če bi bil omenjen objekt na samotni lokaciji, morda ne bi vzbujal toliko skrbi, a stoji le nekaj metrov od velikega Magdalenskega igrišča, kjer mrgoli otrok. Na samem naslovu so v preteklosti zaradi vžiga odpadkov že večkrat posredovali gasilci.

Notranjost objekta. Fotografije jasno prikazujejo, da objekt vsakodnevno uporabljajo.

Na Mestni občini Maribor so nam v začetku leta potrdili, da nameravajo odkupiti star objekt v parku, ga porušiti, objekt pa nameniti za potrebe parka. V načrtu je bilo, da objekt namenijo za potrebe parka, kavarno in sanitarije, ki bi bili na tem mestu še kako potrebni. Le mesec kasneje pa je v javnost prišla novica, da je propadajočo stavbo na dražbi kupilo podjetje Noiram iz okolice Ljubljane. Kdaj je potekala dražba in koliko je znašala kupnina niso želeli razkriti.

Sicer je že pred tremi leti gradbena inšpekcija obiskala lastnika ter mu naložila, da more v 200 dneh izvesti nujna vzdrževalna dela. Tega v roku ni storil, a ker mu kazni niso mogli vročiti, saj je bil v tujini, je država na omenjeni parceli ustanovila dve hipoteki, ki sta ovirali, da bi se nov kupec vpisal v zemljiško knjigo. Lastnik parcele in objekta je namreč tuji državljan, ki ima naslov bivanja v Makedoniji.

Vpis v zemljiško knjigo še vedno v teku

V podjetju Noiram so nam pojasnili, da o konkretnih načrtih še ne želijo govoriti, saj se še kot lastniki niso vpisali v zemljiško knjigo in tako nimajo pravne osnove do posesti nepremičnine: »Glede rešitve situacije smo v kontaktih tudi z Mestno Občino Maribor s katero tvorno sodelujemo in se pri sami zadevi zelo trudijo, žal pa moramo čakati na pridobitev sklepa sodišča za vpis v ZK.« O idejah bodo javno spregovorili, ko bodo prejeli odgovor sodišča in postali uradni lastniki. Odgovor sodišča sicer čakajo več kot leto dni.

Sicer so seznanjeni s trenutno situacijo, prav tako so se v preteklosti srečali z očitki, da si bo v samem objektu kdo kaj naredil in da predstavlja nevarnost. Na tem mesu pojasnjujejo, da to, dokler ne bodo postali lastniki, ni v njihovi domeni.

Kot nam je uspelo neuradno izvedeti, naj bi se zapletlo, ker se je trenutni lastnik po letu dni, še v zakonsko določenem roku, pritožil na sklep in se sklicuje na to, da pošte ni prejel, saj je bil v tujini.