V prihodnjem tednu bodo »zaposlili« tudi vrtčevske otroke in z njimi nadaljevali s saditvijo dreves v okolici dupleških vrtcev.

Vir: Facebook

Športno okoljevarstveno društvo Ohranimo naravo čisto iz občine Duplek, ki je minulo nedeljo, kot smo poročali, v okviru projekta z naslovom Manj govoriti, več saditi z otroci in njihovimi starši ali družinskimi člani zaključilo sajenje 18. mladih dreves v bližine tamkajšnje centralne osnovne šole.

Okolico vrtcev bodo krasili skandinavski javorji

Predsednik Borut Ludvik je za osrednji mariborske spletni medij Maribor24.si povedal, da bodo v prihodnjem tednu nadaljevali s saditvijo dreves v okolici dupleških vrtcev. »Pri sajenju bodo sodelovali vrtčevskih otroci, s katerimi bomo pred posameznimi enotami v Koreni, Dvorjanah in v Zgornjem Dupleku v neposredni bližini Drave posadili drevesa oziroma skandinavske javorje, ki niso zahtevani za rast in vzdrževanje ter se listje v jesenskih mesecih obarva v rumeno-rjavo barvo, poleg tega pa bodo otrokom v poletnih mesecih nudili primerno senco,« je pojasnil Ludkvik in dodal, da v vrtcu v Žitečki vas ter v Spodnjem Dupleku letos zaradi gradbenih del tovrstnih del ne morejo opraviti, zato bodo saditev izvedli takoj, ko bo mogoče.

Občinske javne površine želijo zasenčiti

In načrti? Ludvik odgovarja, da že imajo dogovorjeno, da bodo mlada drevesa krasila zasebna zemljišča, ki mejijo na občinska. »Tudi tukaj želim občinske javne površine predvsem zasenčiti in hoja ob poletnih mesecih domačinom ter obiskovalcem ne bi bila preveč moteča. V tem primeru imamo v načrtu lipe, češnje in druga manjša drevesa,« je poudaril sogovornik.

K sodelovanju še vedno vabijo tudi vse lastnike zemljišč ob javnih površinah v naseljih občine Duplek. Tem, ki želijo, da bi s svojim otrokom na svoji zelenici, travniku ali vrtu ob javni površini posadili drevo, bo društvo iz svojega izbora podarilo drevo manjše vrednosti in sadilni material ter skupaj z otroci in njihovimi starši opravilo posaditev drevesa. Zainteresirani lahko pišejo na elektronski naslov ohranimonaravocisto@gmail.com ali pokličejo predsednika društva po telefonu 041/897-611.

Projekt financirajo z sredstvi donatorjev

Predsednik Športnega okoljevarstvenega društva Ohranimo naravo čisto je še dejal, da zaenkrat obveščajo samo še preko socialnega omrežja, zato odzivov na njihovo vabilo k sodelovanju še ni pretirano, ampak bodo v primeru, če bodo ocenili, da je potrebno, šli tudi od hiše do hiše. »Celoten projekt financiramo z sredstvi donatorjev, medtem ko smo na javnih površinah deležni sofinanciranja občine. Želimo si namreč, da bi bil triletni projekt spodbuda posameznikom, da posadijo kakšno drevo več na svojem zemljišču in spodbuda občinam po državi, da vključijo več dreves v zelene površine in za te tudi primerno skrbijo. Mi seveda nadaljujemo s projektom tudi naslednji dve leti,« je pojasnil Ludvik in pogovor zaključil: »Ponosno lahko rečemo, da nam je skupaj uspelo. Veseli smo tudi, da nas je narava, ki je posajena z novimi drevesi, obdarila z dežjem.«