Frizerski salon na Tržaški že štiri leta razvaja svoje stranke, tako na poslovnem kot družabnem področju.

Marija Hamer Tabak s sinom Marinom.

Skoraj ni Mariborčana, ki ne bi kdaj zašel v Mercatorjev center na Tržaški. Skorajda tudi ni Mariborčana, ki ne bi slišal za Dalmatinko, frizerski salon, ki v tem poslovnem kompleksu vztraja že od  vsega začetka.

Ustanoviteljica Marija Hamer Tabak, ki je številnim veliko bolj poznana kot Dalmatinka, je povedala, da je razlog za izbiro imena povsem razumljiv, saj je »čistokrvna« Dalmatinka.

Dalmatinka: »Mercator center je moj drugim dom, zvesta sem mu od vsega začetka. Vsak dan skoraj od jutra do večera.«

»Imam se tudi že za pristno Mariborčanko, saj tukaj živim od leta 1972. Tukaj sem se poročila, rodila tri krasne sinove (eden nadaljuje s frizerstvom, najmlajši je nogometaš in otrok NK Maribor). Sicer pa se od vsega začetka ukvarjam s frizerstvom, sem poklicna frizerka in tukajšnji frizerski salon je že moj sedmi v štajerski prestolnici,« je pojasnila Dalmatinka in dodala, da kljub vsemu je njen t.i. spomenik salon na Lentu, ki ga sicer ima zdaj drugi najemnik, a je zaprt. V tem centru je imela salon 12 let na drugi lokaciji, na tej vztraja že 4. Leta 2018 in 2019 so bili uvrščeni med podjetja z najboljšo bonitetno oceno v Sloveniji.

Razmišlja o odprtju že osmega frizerskega salona

Dalmatinka, ki še ni opravljala drugega dela kot je »vihtenje« škarij, pravi, da je v tem poslu dosegla tako rekoč vse, kar se da doseči. Že v času šolanja je sodelovala na več tekmovanjih v nekdanji Jugoslaviji in posegala po najvišjih mestih.

Dalmatinka: »Za salon na sedanji lokaciji sem dobila povabilo od samega vodstva Mercatorja, če se jim pridružim in z njimi sem še danes.«

»Kamor je prišla Dalmatinka, so vedeli, da je prvo mesto oddano. Diplome pa arhiviram pri sebi doma in imam jih res veliko,« doda sogovornica. Po zaključku šole v Mariboru si je hitro omislila svoje frizerski salon na Ruški cesti, kjer je začela. »Čez 5 let sem se preselila na Lent, naslednja postaja je bila Mercator, kjer sem hkrati delala na treh lokacijah. Za salon na sedanji lokaciji pa sem dobila povabilo od samega vodstva Mercatorja, če se jim pridružim in z njimi sem še danes,« pojasnjuje Dalmatinka, ki ne pozna počitka in že razmišlja o odprtju osmega frizerskega salona, saj jo je Mercator že povabil, če se jim pridruži v novem centru na Studencih.

Salon »obvladujejo« štiri osebe, ob Hamer Tabakovi in njenemu sinu, ki je zadolžen izključno za poslovanje, sta strankam na voljo še dve zaposleni.

V svoji karieri je Hamer Tabakova delala tudi za mariborsko regionalno  televizijo, kjer je bila zadolžena za frizure in masko. »Sem tudi maskerka, zato je v našem salonu mogoče dobiti vse za žensko lepoto. Od frizure, ličenja, urejanja obrvi, trepalnic in podobnega. Skratka vse, kar sodi k lepemu in negovanemu ženskemu obrazu,« je še poudarila.

Dalmatinka: »V našem salonu je mogoče dobiti vse za žensko lepoto. Od frizure, ličenja, urejanja obrvi, trepalnic in podobnega. Skratka vse, kar sodi k lepemu obrazu ženskem.«

In ker se bliža zaključek leta, v frizerskem salonu Dalmatinka že kakšnih pet, šest let svoje stranke razvajajo na prav poseben način. Sogovornica pravi, da si je omislila pristnejši način, kot je denimo samo podarjanje lakov. »Imam stranke, ki hodijo k meni že več kot 30 let. In prav vse, s pomočjo telefona, socialnih omrežij, elektronske pošte ali ustnega povabila zberem skupaj, da jih pogostimo. Poudarek je na dalmatinski hrani in pijači, in odziv je vsako leto večji. Letos sva s sinom gostom pripravila hobotnico v solati, dalmatinski pršut, sir, olive, skratka vse kar sodi zraven. In prav vse sama pripravim; to izgleda tako, da kakšni dve noči pred dogodkom ne spim, saj sem čez dan v salonu, ponoči pa kuham in pečem. Pred lokalom že v dopoldanskem času naredimo ruski bife in zabava oziroma druženje se lahko prične. Letos so dogodek začinili še plesalci kantri glasbe. Še bolj me veseli odziv strank, ki se nam zahvaljujejo za povabilo, saj dogodek mine v precej sproščenem vzdušju,« je razložila Dalmatinka.

Dalmatinka: »Imam stranke, ki hodijo k meni že več kot 30 let. In prav vse, s pomočjo telefona, socialnih omrežij, elektronske pošte ali ustnega povabila zberem skupaj, da jih pogostimo.«

Dalmatinka je znana in prav zato v salon prihajajo številni Mariborčani. Pričeske urejajo, denimo, aktualni podžupanji Heleni Kujundžić Lukaček, pevcu Damjanu Murku, številnim doktorjem mariborskega UKC  med njimi tudi priznanemu ginekologu Damirju Franiču.