Večina bolnikov z rakom se bo lahko z pričetkom prihodnjega leta zdravila na novem Oddelku za onkologijo.

V UKC Maribor so že v letu 2013 dokončali izgradnjo novega objekta – Oddelka za onkologijo. Sedaj je stavba tudi skoraj v celotni opremljena, bolnike naj bi začeli sprejemati s 1. januarjem 2016. Danes, 1. decembra, so oddelek, ki se nahaja v neposredni bližini klinike za kirurgijo, tudi svečano otvorili.
Mariborski onkološki center bo pokrival severovzhod Slovenije, ki na sekundarni zdravstveni ravni zajema okoli 400.000, na terciarni pa 800.000 ljudi. Sicer letno v UKC Maribor sprejmejo več kot 5000 bolnikov, ki so zboleli za rakom.
Z radioterapijo bodo letno zdravili do 1400 bolnikov. Do konca leta 2017 je  predvidenih 70 novih delovnih mest.
Direktor UKC Maribor Gregor Pivec je dejal, da bo oddelek omogočil celovitejšo oskrbo, ne le kirurškega zdravljenja in dela obsevanj. »Potrebno bo še nekaj dokončanj. Predvidevamo, da bo potrebno še leto in pol, da bo projekt zaživel v celoti.«. Večno bolnikov bodo lahko oskrbeli v Mariboru. Za redkejša maligna obolenja bo bolnike še vedno potrebno voziti v Onkološki Inštitut v Ljubljani.

Na novem oddelku bi potrebovali vsaj 70 novih delavcev, a zaposlovali bodo postopoma. Potrebna delovna mesta naj bi se zapolnila do konca leta 2017. V prvem planu je zaposlitev 11 delavcev, ki morajo imeti ustrezno strokovno izobrazbo in usposobljenost za delo na področju onkologije z radioterapijo.
Pri sredstvih pomagala tudi Švica
Celotna investicija projekta, ki se razprostira na več kot pet tisoč kvadratnih metrih je znašala okoli 35 milijonov evrov. 30 milijonov evrov je prispevala Slovenija. Do dveh novih radioterapevtskih naprav v višini petih milijonov evrov je UKC Maribor s kohezijskimi sredstvi pomagala Švica. Poleg prispevka bo Švica pomagala tudi pri izobraževanju ter usposabljanju kadra za omenjen oddelek. Nakup opreme za radioterapijo je sicer zadnji v okviru slovensko-švicarskega programa sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v EU.

»Današnji dan pomeni prelomnico za obolele z rakom. Kakovostna in pravočasna oskrba mora biti naš cilj. Nov oddelek omogoča ravno to,« je povedala državna sekretarka Sandra Tušar iz Ministrstva za zdravje.