Včeraj, v soboto 26. oktobra, se je v Mariboru odvil prvi modni sprehod, kjer so se navdušenci podali v šest izbranih modnih trgovin in ateljejev. Organizatorji so pripravili tudi prvi mariborski modni zemljevid, ki ga bodo ponujali tudi turistom.

V soboto, 26. oktobra 2019, se je z modnim sprehodom zaključil teden mode, ki je letos potekal v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. V okviru projekta Sistemi mode v organizaciji Centra za Kreativnost in društva za oblikovanje SOTO, ki je na največji modni konferenci v Sloveniji na enem mestu zbrala slovenske in tuje strokovnjake s področja mode, so organizatorji pripravili tudi modni zemljevid, ki povezuje številne neodvisne modne butike in ateljeje v Mariboru in Ljubljani.

V Mariboru je butikov manj, a zato niso nič manj zanimivi. Predvsem pa oblikovalce in njihove kolekcije odlikuje nek poseben, svojevrstni značaj, ki ga najbrž gre pripisati duhu mesta in njegovim prebivalcem. Sobotni mariborski sprehod je skupino modnih navdušencev peljal na obisk v šest izbranih modnih trgovin in ateljejev oblikovalcev in oblikovalk, tako oblačil kot nakita oziroma modnih dodatkov. Za izbrane oblikovalce je značilno, da ustvarjajo ročno izdelane, s tradicijo in novimi tehnologijami navdahnjene ter okolju prijazne modne izdelke.

Unikaten nakit in oblačila

Najprej so obiskali atelje in trgovino DH Fashion Davida Hojnika, ki modne kose ustvarja na drzen, edinstven način, pri čemer vseskozi sledi načelu, da je njegova moda nosljiva. Nadaljevali so v trgovinico s konceptom, Slovenska – local made, kjer ponujajo številne ročno narejene izdelke s podpisom domačih ustvarjalcev. Sledil je sprehod do E2RD galerije oblikovalke Bojane Kovačič Zemljič, ki združuje atelje za oblikovanje nakita in galerijo, namenjeno razstavam likovnih umetnosti (fotografiji, slikarstvu, kiparstvu, grafiki in sodobni scenski umetnosti), literarnim popoldnevom, tematskim ženskim večerom in drugim priložnostnim dogodkom. Od nakita je pot vodila zopet k oblačilom, v atelje Miricota, kjer oblačila izdelujejo tudi po meri in naročilu.

Na mariborskem modnem zemljevidu se je znašel še en oblikovalski studio nakita, kjer Nataša Grandovec pod blagovno znamko April ustvarja nakit, za katerega sama pravi, da je poklon naravi, saj pri njegovem ustvarjanju velikokrat posnema vzorce in strukture iz narave, pripoveduje zgodbe o drobnih cvetlicah in živalih. Pot po mariborskem zemljevidu zaključuje Tanja Uvera s svojimi pleteninami, ki jih oblikovalka ustvarja za vse priložnost, vsakdanje, formalne in svečane. Tanja Uvera, ki se je predstavila tudi na pravkar končanem tednu mode v Ljubljani je povedala, »da so pobude, kot je modni zemljevid Maribora dobrodošle, saj se na ta način v mestu širijo informacije, kje je mogoče kupiti oblačila domačih oblikovalcev.« Zemljevid bo na voljo v lokalih, kozmetičnih salonih in podobno, tam, kjer se zadržujejo uporabniki mode, njegovi snovalci pa se bodo trudili, da bo vseskozi aktualen.