Minulo soboto se je odvila prva od treh živahnih sobot na Mali tržnici na Dominkuševi ulici.

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir

Mala tržnica je minulo soboto vabila na prvo živahno soboto, ponovno so se tam zbrali okoliški prebivalci, pa njihovi prijatelji, tisti, ki so prišli naokoli na dobro kavo, poslušati pravljice ali pa so prišli po zelišča, ki bodo sedaj krasila njihove balkonske vrtičke.

Vreme sicer ni bilo nič kaj pomladno, temperature so se trmasto zadrževale tam pod 10 stopinjami, a obiskovalci Male tržnice so pač nadeli svoje, še nepospravljene zimske plašče in se podali na druženje in po sestavine lokalnih pridelovalcev, ki so nato zadišale za kosila širom Maribora.

Foto: Gregor Salobir

Sadje, zelenjava, zelišča in pravljice za otroke

Prvo pomladno druženje letos je bilo možno tudi zaradi izjemnega lanskoletnega odziva, ko se je sestavila mala delovna skupina, ki je v pogon ponovno spravila to nekoliko pozabljeno tržnico na Dominkuševi. Za to je v veliki meri zaslužna tudi Pavlina Japelj, ki je sama tudi zagnala delovno skupino in še naprej skrbi, da se Mala tržnica razvija in je ponudba na njej vse bolj pestra. “Uspešno smo uspeli zagnati novo sezono treh dogodkov, ki oživljajo malo tržnico in združujejo prebivalce mesta od blizu in daleč. Po enem letu lahko z zagotovostjo rečem, da v soseski obstaja velika potreba ne zgoj po vitalni tržnici, ampak po družbenem centru soseske,” je povedala Japljeva ter dodala, da se z aktivnostmi vse bolj bližajo temu.

Preteklo soboto so se na tržnici zbrali lokalni ponudniki izdelkov in pridelkov, tisti, “ki so začutili potencial prostora in dobro energijo ljudi, ki tja prihajajo,” je še dodala Pavlina. Na Mali tržnici je tako ob pestri ponudbi zelenjave in sadja, zadišalo tudi po kavi in domačih sokovih Pie Senčar, znotraj tržnice je bil urejen kotiček z rastlinami in zelišči, za katere je poskrbela Sabina Šram s pomočjo donacij vrtnarij in cvetličarn, predstavil pa se je tudi Svetozar Mujević iz Dominkuševe, ki je strasten čebelar.

Poskrbljeno je bilo tudi za otroke, gledališki igralec Petja Labović jim je bral pravljice, društvo Aktiviraj se in Živa knjiga za otroke so z otroci pripravljali majhne reciklirane vrtičke. Tri ilustratorke pa so ponovno neverjetno estetsko poslikale okna tržnice. Eno od oken pa sedaj bogati tudi zgodbica o dragocenosti tržnice, ki jo je spisala Jerneja Ferlež.

Foto: Gregor Salobir

Nič se ne zgodi iz danes na jutri

Nemogoče pa bi bilo brez jedrne ekipe, Pie Senčar, fotografa Gregorja Salobirja, ilustratorja Nenada Cizla, Dubravke Sancin, ki nas povezuje s s šolo in vrtcem in tiskarne V tisk, ki že drugo leto sponzorsko omogoča tisk plakatov, ki predstavljajo glavno komunikacijo z meščani,” je še dodala Japljeva ter dodala, da morda navzven ne zgleda tako, a v večini gre za čudovite, nesebične prispevke za malo tržnico. “Brez velikega osebnega angažmaja in angažmaja ljudi, ki so tržnico že vzeli za svojo, dogodki ne bi uspevali. Gre za edinstveno zgodbo, ki nastaja od spodaj navzgor in raste skupaj z ljudmi, mi pa z njo.

Dober obisk, kljub hladnejši soboti, je bil dober dokaz, da so z lanskimi dogodki dodobra opozorili nase. “Dober glas se hitro širi, prihajajo ljudje, ki niso iz tega okoliša in ki jih ne poznam osebno. To je vsekakor tudi mala zmaga. Še lani sem imela ob tem času težave s pridobivanjem prodajalcev, tokrat pa sem že konec marca zapolnila večino mest za aprilski, majski in junijski dogodek,” še pove Pavlina, ki prepoznava odlične odzive obiskovalec in prodajalcev. “Veliko jih je bilo na tržnici po res dolgem času, spomnijo se je še iz zlatih 90ih in so navdušeni nad novim zagonom in energijo. Nadejajo se prihodnjega dogodka, pravijo, da se bodo še bolje pripravili, saj je tokrat nekaterim prehitro zmanjkalo ‘robe’.

Foto: Gregor Salobir

Pred nami še odprtje trgovine brez embalaže ter še dve živahni soboti

Dogajanje na tržnici pa še zdaleč ni končano, šele dodobra se je pričelo. “Z aktivnostmi počasi nastopamo. Čez nekaj tednov se na tržnici odpira trgovina brez embalaže, skupno število branjev in branjevcev se veča, mala tržnica je ponovno postavljena na zemljevid pomembnih točk srečevanja in nakupa lokalnih pridelkov v mestu,” še dodaja Japljeva, ki lepo vabi tudi na še dve prihajajoči živahni soboti, ki se bosta odvijali v mesecu maju in juniju, in sicer 18. maja ter 15. junija.

18. maja bo na Mali tržnici zelo živahno, dopoldan bodo na voljo lokalni pridelki, obljublja pa se tudi popravljalnica malih elektronskih naprav, predmetov in koles. Dogajanje pa se bo nadaljevalo še popoldan, ko se bo med 15. in 20. uro odvil dogodek ‘Iz druge roke’, kjer se bodo ob dobrih gin tonikih ter odlični glasbi, prodajala, nakupovala in izmenjevala oblačila iz druge roke. A več o tem v maju!