Na Grajskem trgu se je zbralo več sto mladih, ki si želijo sprememb. Dovolj imajo neukrepanja.

Danes, 15. marca, se je v več mestih v Sloveniji in tudi drugod po svetu, odvil Podnebni štrajk. Tudi v Mariboru se je zbralo več sto mladih, ki si želijo sprememb, želijo si boljše okolje in lepšo skupno prihodnost. Nekaj pred 12. uro se je tako napolnil Grajski trg.

Govorili smo z Ano Tasič, eno izmed organizatorjev pohoda, ki nam je dejala: »Zbrali smo se ker imamo dovolj neukrepanja, podnebje se spreminja, naravo uničujemo, mi pa se vsi delamo kot da imamo čas, da bomo nekoč v prihodnosti to spremenili. To ni res. Če ne bomo zdaj kaj naredili bo čez 20, 30 let, življenje precej težje kot je danes. Zato moremo ukrepati danes da ne bo jutri prepozno.«

»Želimo doseči, da se nas posluša in da se bomo začeli pogovarjati o tem, da je potrebno stvari spreminjati. Nehati moramo s svojo odvisnost s fosilnim gorivom in začeti več govoriti in delati skupaj, da bo bolje,« še pove Tasičeva in doda, da tovrstni štrajk zagotovo ni zadnji.

Sprejem pri predsedniku vlade

Mladi bodo sicer imeli priložnost svoje zahteve neposredno predati predsedniku vlade Marjanu Šarcu, saj bo ta predstavnike gibanja sprejel ob 14. uri. Ob Šarcu bo z mladimi govoril tudi državni sekretar ministrstva za okolje in prostor ter kandidat za novega okoljskega ministra Simon Zajc.