Štajerski vinarji, ki so se pred štirimi leti združili pod skupinsko blagovno znamko Pubec, bodo svoja mlada vina letos ponovno predstavili tako v Mariboru kot v Ljubljani. Na ta način želijo povečati prepoznavnost štajerskih vinarjev ter Štajerske kot vinorodnega okoliša, hkrati pa krepiti ponudbo in spodbuditi uživanje mladih vin. Salon štajerskih mladih vin bo potekal v Porsche Ptujska cesta Maribor, 5. novembra, dva dni kasneje pa se bodo mudili v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Letos se je združilo več kot 20 vinarjev

November je čas, ko vinarji predstavijo svoja mlada vina. Prav tako pa novembra letos že četrti rojstni dan praznuje blagovna znamka Pubec, pod katero je letos združenih 24 štajerskih vinarjev, ki med drugim pridelujejo mlada vina. S povezovanjem štajerski vinarji postajajo bolj prepoznavni in konkurenčni tako na domačem kot tujem trgu.  Borut Cveto, direktor podjetja Mediaspeed je na današnji novinarski konferenci povedal: “Veseli smo, da smo se danes zbrali v Hiši Stare trte, kjer je tudi padla ideja za samo ime tega projekta, torej Pubec.”

“Menim, da ni takega projekta, kot je naš, v tem pomenu, da bi tako združeval. Tudi v Ljubljano bomo popeljali veliko odličnega vina. Seveda na obeh dogodkih ne bo manjkalo štajerske kulinarike in glasbe. Vinarji letos ponujajo okoli 60 tisoč buteljk vina Pubec. Ponosni smo tudi na to, da smo s tem projektom sprožili val okušanja in pitja mladega vina. Postalo je konkurenčno. Verjamem, da ima naš Pubec lepo prihodnost,” še doda Cvetko.

Direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje, Doris Urbančič Windisch je dodala: “Glede na to, da imamo najstarejšo trto, sem vedno vesela ko govorimo o vinu. Hkrati sem se tudi sama z njim okužila v pozitivnem smislu. Pomembno je, da to kar počnemo imamo res radi, samo takrat lahko imamo dobre rezultate. Zato jr ta zgodba Pubeca tudi tako uspešna. Zavod za turizem Maribor-Pohorje pa je vinarjem ves čas na voljo.”

Pubec je suho in polsuho vino

Leonida Gregorič, predstavnica KGZS Maribor pa je opisala glavne značilnosti letošnjih vin: “Letos smo imeli kar hitro trgatev, pridelala so se dobra, kakovostna vina. Takšna kot smo si zadali s svojim internim pravilnikom. Pridelan je Pubec, ki ima pri samem alkoholu omejeno vrednost, kisline imajo srednjo vrednost. Pubec se bo tržil kot suh in polsuh, takšna je bila tudi želja potrošnikov, sladkorja pa je do 12 g/l.”

“Pridelalo se je vino z iskrivostjo, z nežno cvetlico, tako sadno, kot cvetno. Lahko rečemo, da smo dosegli cilj, ki smo si ga zadali. Verjamem, da bo vsak, ki bo poskusil letošnje vino zadovoljen,” še zaključi Gregoričeva.