Erjavec se je pripadnikom enote zahvalil za njihovo človekoljubno poslanstvo.

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes sprejel pripadnike Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi ter pohvalil njihovo profesionalnost. Njihovo nedavno akcijo deaktivacije bomb v Mariboru je označil za primer, kako se pripraviti na tako operacijo ter zagotoviti varnost.

Kot so poudarili na ministrstvu, se pri opravljanju njihovega poslanstva vsakodnevno soočajo z nevarnostjo in tvegajo svoja življenja in zdravje. Minister je njim in njihovim družinam voščil ob prihajajočih praznikih.

Visoko usposobljeni strokovnjaki

Enota, ki deluje v okviru Civilne zaščite, je po besedah Erjavca nekaj edinstvenega na svetu, saj so njeni pripadniki, ki so visoko usposobljeni strokovnjaki za prepoznavo, odstranjevanje in uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, prostovoljci, delujejo pa kot profesionalci.

Pripadniki enote so v zadnjih 15 letih opravili več kot 6000 intervencij ter uničili 100.000 kosov neeksplodiranih sredstev, katerih teža je presegla 120.000 kilogramov.

Letos opravili že 416 intervencij

Poveljnik enote Darko Zonjić je izrekel pohvalo tudi vsem službam, ki so poleg enote sodelovale v uspešni akciji v Mariboru. Letos so pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi opravili že 416 intervencij ter odstranili 3500 kosov neeksplodiranih sredstev v skupni teži 7500 kilogramov, so še navedli na ministrstvu.