Ob svetovnem dnevu otroka – 20. novembra so otroci v Sloveniji za en dan prevzeli najpomembnejše vloge v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu, športu in kulturi. Gre za globalno pobudo UNICEF-a, ki daje priložnost otrokom po vsem svetu, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan.

Ob svetovnem dnevu otroka – 20. novembra so otroci v Sloveniji za en dan prevzeli najpomembnejše vloge v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu, športu in kulturi. Gre za globalno pobudo UNICEF-a, ki daje priložnost otrokom po vsem svetu, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Županovanje mesta Maribor je tako za del dneva danes, 20 . novembra, prevzela Katarina Kolar iz osnovne šole Bojana Ilicha.

Oblast v rokah devetošolke

 “Zdaj je je mestna oblast v zelo dobrih rokah, kolikor sem imel možno spoznat, deluje zelo samozavestno in optimistično. Me ni strah kako bo v prihajajočih urah,” je ob predali oblati povedal Saša Pelko, podžupan Mestne občine Maribor, ki je danes mlado županjo sprejel namesto župana Andreja Fištravca, ki je na trenutno na Kitajskem. Katarina Kolar, ki trenutno obiskuje deveti razred, je povedala, da je bila nad tem, da je izbrana za županjo za en dan, presenečena.

“Najprej morem dojet kaj se je zgodilo. Počutim se zelo počaščeno, tu vas je veliko novinarjev, to je nekoliko nenavadno, saj sem sicer običajna najstnica. Veliko mi je novega in me zelo zanima kaj se bo tekom dneva zgodilo.  Na županovem stolčku je zanimivo, počutim se morda malce nad vsemi. A vseeno mislim da je to danes zgolj simbolično in tako to tudi jemljem,” je smeje povedala simpatična devetošolka, ki se sicer v politiki ne vidi.

Na mestni občini Maribor sicer nimajo ključa, tako da se Saša Pelko oblast simbolno predal s predajo broške mesta Maribora. Katarina Kolar je dejala, da se sicer vidi v bolj naravoslovni dejavnosti, da sicer pa jo veseli delo z ljudi in ji ni težko komunicirati.