Tudi mariborski policisti med 10. In 16. avgustom sodelujejo pri izvajanju poostrenih dejavnosti za zmanjšanje problematike hitrosti v cestnem prometu in evropsko usklajenem nadzoru hitrosti. Danes med 7. in 14. uro izvajajo poostren nadzor cestnega prometa s področja hitrosti, po metodologiji Veriga.

Kot je povedal vodja oddelka za cestni promet sektorja uniformirane policije PU Maribor Bojan Veberič, to pomeni, da »na posameznih odsekih, cestah ali v naseljih opravljajo meritve na več točkah, da najdejo voznike, ki večkrat prekršijo hitrost na posamezni relaciji«. Sicer pa je namen, da udeleženci dosledneje upoštevajo prometne predpise, predvsem tiste, ki se nanašajo na omejitev hitrosti.

Letos povečano število smrtnih žrtev v prometu

Neprilagojena hitrost je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč s hujšimi posledicami. »Stanje na območju PU Maribor se je glede na lansko leto nekoliko poslabšalo, saj se je povečalo število umrlih v prometnih nesrečah,« je dodal Veberič. Po njegovih besedah je hitrost tista, ki najbolj vpliva na to, kako hude bodo posledice prometne nesreče. Praviloma je vsaki peti voznik, ki vozi prehitro in povzroči prometno nesrečo, tudi pod vplivom alkohola.

Policisti predvidevajo, da se bo zgodilo minimalno število prometnih nesreč zaradi prekršitve hitrosti in da bodo tudi posledice minimalne. »Vsak dan pa ugotavljamo kršitve, v letošnjem letu jih je bilo že 30 tisoč, od tega jih je približno 40 odstotkov na področju hitrosti,« je zaključil Veberič.