Zraven Maribora, v Miklavžu na Dravskem polju, lahko po torte skočite kar na “tortomat” – avtomat s tortami. Gre za prvo tovrstno napravo v Sloveniji, postavila ga je Simona Stiplošek in njene “Sladkarije Sladko”. Kot nam je povedala, je njena največja želja širjenje v Maribor. Zdaj, ko je tortomat uspešen v Miklavžu, upa, da bodo našli lokacijo in njegovega dvojnika še letos postavili tudi v štajerski prestolnici.

Prvotna želja je bil Maribor

Simona Stiplošek je Celjanka, ki že vrsto let živi v Mariboru. Zato je bila postavitev tortomata v štajersko prestolnico njena prvotna želja, ampak zadovoljna je tudi z odlično lokacijo v Miklavžu na Dravskem polju, ki je kot poudari Simona, navsezadnje le v njegovi neposredni bližini. Zdaj, ko je tortomat dovolj uspešen, pa zanj že iščejo primerno lokacijo v Mariboru. “Tja bi ga radi postavili še letos,” nam ob tem zaupa.

Tortomat je ob glavni prometnici v mestu, takoj za njim pa je proizvodnja tort, “tako da imamo sladice pod nadzorom“, nam pove Stiplošekova, ki ima sicer že 15 let izkušenj z ustvarjanjem tort, delala je tudi v Pohorski kavarni. Ob avtomatu se lahko prav tako dvignejo torte in pecivo po naročilu, kot je zelo očitno, bo zelo kmalu na voljo še sladoled – na lokaciji je namreč že postavljena potrebna oprema, manjka še samo sam sladoled.

Po tortice tudi v nedeljo in ponoči

Avtomat deluje 24 ur na dan, vsaki dan. Tortice se menjujejo, da so sveže. Vse skupaj je hlajeno. Ko gremo, so notri take torte, da še imajo čez noč zagotovo rok trajanja,” nam pove lastnica Sladkarij Sladko. Pri avtomatu je sicer najbolj pomembno, da ima dobro hlajenje. Na škatlah s tortami so zabeleženi tudi datumi roka trajanja. Kot nam poudari, res ni skrbi, da bi tortam pretekel rok trajanja, saj jih imajo neprestano pod nadzorom, kvečjemu je večji problem, da jih lahko zmanjka.

Tortam in pecivu v avtomatu rok trajanja ne more poteči, saj ga imajo neprestano pod nadzorom. Večji problem je morda, da lahko sladic zmanjka, predvsem ob nedeljah. 

Zmanjkati jih zna predvsem ob nedeljah, ko je vse zaprto. Takrat mi avtomat kar spraznijo. Če ima kdo na primer kakšen obisk, si lahko pride iskat tortice, ker avtomat dela skozi. Tudi drugače zna tortic zmanjkat, ampak najpogosteje ob nedeljah,” nam pove Simona Stiplošek in doda, da je z obiskanostjo zagotovo zadovoljna.

40-50 okusov tort, pecivo, kozarčki, sladoled …

V ponudbi so domače torte, pecivo, piškoti, kozarčki … Vedno je največ tort, ki jih je 40-50 okusov. V avtomat gre 10 okusov in jih sproti izmenjujemo,” razlaga lastnica tortomata. Z menjavami se sicer prilagajajo tudi željam obiskovalcev, saj imajo zaradi neposredne bližine pregled nad tem, kateri so najbolj priljubljeni. Recepte radi izdelujejo sami in preizkušajo, kaj se bo bolj in kaj manj prodajalo. Zato je tudi večina receptov lastnih.

Tortomat bo kmalu pospremila še ena novost. “Pripravljamo še sladoled, ki ga bomo odprli zdaj poleti. Čakamo na julij, da uredimo še neke tehnične stvari, ampak bo kmalu. Sladoled bo zraven, najprej manjša ponudba, da vidimo, kako bo šlo. Tako je bilo tudi s tortomatom, najprej en z manjšo ponudbo, da vidimo, če bo šlo, zdaj so pa že ideje za dalje. Začnemo z malim,” poudari Simona Stiplošek.

Prav tako sprejemajo naročila za vse torte, poročne, rojstnodnevne, poročno in slano pecivo … Kot nam pove lastnica Sladkarij Sladko, poskušajo izpolniti želje vsakega posameznika. Velika prednost je seveda ponujanje posameznih kosov tort v avtomatu, saj jih lahko stranke najprej poskusijo in si potem posamezni okus naročijo za posebno priložnost.

Kot nam obljubi lastnica Sladkarij Sladko, imajo še ogromno idej, ki jih bodo realizirali lepo počasi. “Počasi se bomo vedno bolj odpirali. Najprej torte, potem sladoled, potem druge lokacije in še dalje …

Kako tortomat deluje?

Njegova uporaba je enostavna, vsa navodila pa so seveda pripisana na avtomatu. Najprej si mora posameznik ogledati, kakšna ponudba ga čaka. Ta je zapisana ob strani vsake slaščice, ker se skrivajo za steklom v prozorni embalaži, si jih lahko tudi ogleda. Prav tako se vidi, kateri kosi so na voljo. Posameznik si izbere kosa torte (v pakiranju sta 2) ali pecivo in pogleda številko ob strani.

Nato se vstavi denar, in sicer kovanci in bankovci do 20 evrov, ter pritisne na izbrano številko. Drobiž pade v prostor za kovance. Kot pri vsakem avtomatu je sicer priporočljivo, da imate s seboj kakšne manjše vsote, saj lahko drobiža zmanjka. Ampak v najslabšem primeru vam bo denar ostal kot kredit in zamikalo vas bo, da si privoščite še kakšen kos torte.

Po vstavljanju denarja se steklena vratca odklenejo, da jih lahko obiskovalec odpre in vzame izbrani artikel. Pomembno je, da nato vratca zapre in mehanizem se zavrti, da je v ospredju ponovno polna vitrina – če je izbrane sladice še seveda kaj ostalo.