Danes so otvorili prenovljeno cesto in središče kraja, na kar so krajani čakali več deset let. Prenova bo tudi podlaga tudi za nov turistični zagon znamenite vasice.

V Jarenini so danes s priložnostno slovesnostjo, na kateri je bil prisoten tudi pesniški župan Gregor Žmak, sicer doma iz Jarenine, otvorili prenovljeno cesto in središče kraja. Občina Pesnica je letos julija pričela z deli obnove ceste in v vrednosti slabih šesto tisočakov.

Pridobili so tudi državna sredstva

Projekt obnove ceste, za katerega so pridobili tudi državna sredstva je zajemal še obnovo kanalizacije, telekomunikacijskih vodov in postavitev nove javne razsvetljave z varčnimi LED svetilkami . Dela je izvajalo podjetje Komunala Slovenske gorice.

Poleg ceste in pločnikov, ki so delno tlakovali so uredili še podporne zidove in parkirišče ob pokopališču. Staro prešo v središču kraja so prestavili ob potomko mariborske stare trte ter uredili dodatne površine in otroško igrišče ob vrtcu. Ob šoli in vrtcu so zgradili nov pločnik in uredili varen prehod za otroke, ki so ga dvignili na nivo pločnika.

V naslednjih letih jih čaka še prenova delo od Jarenine mimo znamenitega Jareninskega Dvora oziroma DveriPaxa do Šentilja.

Prenova kraja podlaga za nov turistični zagon kraja

Vasica Jarenina v Slovenskih goricah nam je poznana tudi po kraju, kjer so po Partljičevi literarni predlogi posneli kultni film Moj ata socialistični kulak in od koder prihaja eden naših največjih pevcev Alfi Nipič.  Za turistično ponudbo v Jarenini je največ pomenila oživitev znamenitega Jareninskega Dvora s strani Dveri-Paxa.

Danes poteka Martinovanje

Sicer je Jarenina znana tudi po velikem dvodnevnem velikonočnem sejmu, ki ga organizira Turistično društvo iz Jarenine in poteka prav ob Jareninskem dvoru. Tudi danes poteka Martinovanje, kjer se predstavljajo pridelovalci vrhunskih vin iz Jarenine in okoliških vinorodnih krajev.

Občina tudi želi v okviru kampanje Dobrote Občine Pesnice predstaviti vrhunske izdelke sadjarjev in vinarjev iz Jarenine, Jakoba, Pesnice pri Mariboru in Pernice, krajev ki tvorijo občino Pesnica.

Prenova oziroma ureditev infrastrukture pomeni podlago za nov turistični zagon krajev občine Pesnice, tako je poleg prenove v Jarenini v Pesnici pri Mariboru postavlja Park aktivnih doživetij s fitnesom na prostem in spomladi še s velikim pumptrackom, v Jakobskem dolu se je uredil kulturna prireditvena dvorana in prostor v Pernici se bo uredil Kolopark.

Pred kratkim praznovali 880 let omembe kraja

Kraj Jarenina je bil prvič v pisnih virih omenjen že pred 880 leti, kot takšna je celo starejša od Maribora. Ob tej priložnosti so prejšnji mesec pripravili veliko slovesnost, katere se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor in predstavniki znamenitega avstrijskega benediktinskega samostana in knjižnice iz Admonta, kjer hranijo zapis s prvo omembo kraja. Samostan iz Admont je tudi lastnik Dveri-Paxa oziroma Jareninskega dvorca.