Danes so prometu predali še zadnji del podravske avtoceste A4 med Draženci in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje.

Po letih čakanja, so danes, 30. novembra, pred rokom, prometu predali še zadnji del podravske avtoceste A4 med Draženci in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje. Tako bo pot na morje sedaj potekala hitreje, ko je skoraj 6 kilometrska pot do državne meje le dobila novo, moderno podobo.

Zadnji odsek Podravske avtoceste je prometu predan, kar pomeni dober mesec pred pričakovanim je uspelo gradbincem srajevskega Euro-asfalta zgraditi vse, z vsemi nadvozi, podvozi, mostovi in tuneli. A ne le časovno, tudi finančno. Kljub visokim kakovostnim standardom, ki jih zagotavlja stroka in regulativa, je bila graditev cenejša za kar četrtino od predvidenih 240 milijonov evrov. Prav tako pa je uspelo projektu počrpati dobrih 66 milijonov evrov iz evropskih sredstev.

Ob novi avtocesti tudi nova regionalna cesta

Ponosna sem, da vas lahko pozdravim ob odprtju tega zadnjega odseka avtoceste med Šentiljem in Gruškovjem. Promet bo od danes naprej tekel po celotni dolžini avtocesti, lažje bo lokalnim prebivalcem, lažje bo gospodarstvu in lažje tudi obiskovalcem naše države,” je na slavnostni otvoritvi povedala podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek. Podpredsednica je dejala tudi, da nova avtocesta pomeni veliko razbremenitev za kraje pred mejnim prehodom Gruškovje, kjer predvsem v poletni sezoni nastajajo dolgi zastoji. “Želim si, da bi tako učinkovito in dobro delali tudi na drugih odsekih avtocest in cest, ki jih še gradimo.” 

Ob tem je pomembno izpostaviti tudi to, da so si v okoliških občinah prizadevali, da bi pridobili tudi novo regionalno cesto, kar jim je sedaj tudi uspelo. Kot je povedal sedanji župan Podlehnika, Marko Maučič, ima nova cesta tudi priključke na avtocesto. Veseli pa so, da bodo njihove ceste končno manj obremenjene.

Na slavnostni otvoritvi je bila tudi evropska komisarka Violeta Bulc, ki je dejala, da je sedaj zgrajen še zadnji manjkajoči člen v pomembnem koridorju. “To je koridor, ki poveže Sovenijo s Hrvaško in Avstrijo ter ostalim delom Evropske unije, na učinkovit in neposreden način.