Novi skate park sestavlja rolkarski poligon, ki naj bi zadostil merilom izvedbe mednarodnih tekmovanj, in društveni objekt s ploščadjo, kjer bosta možna gostinska dejavnost in skladiščenje opreme.

V Mariboru so danes z državnim prvenstvom v rolkanju uradno odprli prenovljeni skate park. Po površini je po navedbah mariborske občine največji v Sloveniji in bo dopolnjeval načrtovani park ob Pekrskem potoku.

Prejšnji dotrajan in celo nevaren

Skate park, ki se nahaja na Ulici Pohorskega odreda ob Osnovni šoli Leona Štuklja, so na začetku tega leta začeli temeljito obnavljati, saj je bil v prejšnji obliki močno dotrajan in zaradi tega celo nevaren za uporabnike.

Investicija je ocenjena na 664.000 evrov in se bo po napovedih pristojnih na občini sofinancirala iz sredstev mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Idejna zasnova je delo dveh mariborskih arhitektk

Novi skate park sestavlja rolkarski poligon, ki naj bi zadostil merilom izvedbe mednarodnih tekmovanj, in društveni objekt s ploščadjo, kjer bosta možna gostinska dejavnost in skladiščenje opreme.

Idejna zasnova je delo arhitektk Mateje Katrašnik in Polone Lipičnik iz mariborskega arhitekturnega biroja Arhiteza, ki sta za ta projekt prejeli nagrado Mednarodnega združenja zvez arhitektov. To je del Svetovnega združenja arhitektov, ki pokriva celotno evro-azijsko regijo. Nagrado sta prejeli 12. oktobra v sklopu mednarodnega arhitekturnega bienala Leonardo v Minsku, kjer sta objekt tudi predstavili na predavanju Javni prostor kot dnevna soba mesta.

Po odprtju še državno prvenstvo

Rolkarji navdušeno uporabljajo in preizkušajo poligon že skoraj dva tedna, danes pa ga je župan Saša Arsenovič tudi uradno odprl. Zatem bo tam potekalo 2. državno prvenstvo v rolkanju, ki ga organizirata Slovenska rolkarska zveza in iniciativa MB Sk8park.

Slednja je najbolj zaslužna za obnovo, saj je pred šestimi leti v enem dnevu zbrala 1300 podpisov in nato vztrajno pritiskala na občino za uresničitev tega projekta. »Potrpežljivost se izplača. Mislim, da je velika pridobitev za vse občane in občanke Maribora, da so dobili takšno sodobno infrastrukturo, kjer se lahko gibajo tako mladi kot stari,« je dejal predstavnik iniciative Iztok Šumatič.

Aktivno preživljanje krompirjevih počitnic

Športna zveza Maribor med krompirjevimi počitnicami, kot smo poročali, v tem skate parku organizira Urbane počitnice. »V okviru iniciative #gibajmaribor otrokom omogočamo, da del počitnic preživijo aktivno. Športa in rekreacije željni otroci se bodo tako lahko udeležili brezplačnih aktivnosti šole rolkanja in osnov deskanja na snegu,« so sporočili iz zveze.