V Občini Hoče-Slivnica, navdušuje kar 15 hektarjev velik Botanični vrt Univerze v Mariboru. Želijo si, da bi botanični vrt v prihodnosti še nadgradili, njihova največja želja pa je, da bi bila omogočena povezava mestnega avtobusa iz Maribora do Pivole.

Le streljaj iz Maribora, v Občini Hoče-Slivnica, navdušuje kar 15 hektarjev velik Botanični vrt Univerze v Mariboru (BVUM). Meta Pivec, strokovna sodelavka v botaničnem vrtu, nas je popeljala skozi čudovito rastlinsko zbirko. Dejala nam je, da so zares ponosni na zbirke naravne in kulturne dediščine, ki jo lahko obiskovalci vidijo. Na vrtu uspešno gojijo 75 ogroženih rastlinskih vrst, v genski banki pa vzdržujejo zbirke sadnih rastlin: jablane, hruške, slive, češnje, maline in bezeg.

Med drugim lahko obiskovalci občudujejo več kot 150 let stare sekvoje in prazgodovinsko gomilno grobišče. »Poleg tega nas veseli, da smo del Univerzitetnega kmetijskega posestva Pohorski dvor, katerega upravlja Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede. K tej kulturni dediščini lahko dodamo tudi Grad Hompoš, ki je eden najstarejših v Sloveniji.«

Dve orjaški sekvoji in orjaški klek so se do danes ohranili kot posebnost botaničnega vrta.

Letno kar 10.000 obiskovalcev

Botanični vrt obratuje že skoraj 20 let. V teh letih nenehno nadgrajujejo površine, zbirke, urejeni sta tudi genska in semenska banka. Letno beležijo okoli 10.000 obiskovalcev, največ spomladi, ko zacveti zbirka več kot stotih sort narcis, maja, ko cvetijo rododendroni in perunike ter junija, ko je pestrost barv največja. Obiskovalcem nudijo izobraževalne programe, prirejajo prireditve in posebne programe za osnovne šole, ki so zelo dobro sprejeti.

Področje botaničnega vrta v Pivoli ima dolgo in zanimivo zgodovino. Deli, iz katerih je sestavljen, pripovedujejo raznolike zgodbe, s katerimi se obiskovalci seznanijo na vodenih ogledih.

Vrt je sestavljen iz 13 enot: Arboretuma, izvornih rastlinskih vrst, zbirke javorjev, sistematskega polje, genske banke in paleovrta, skalnjaka, rondoja, vodnih in obvodnih rastlin, zelišč, zbirke vrtnice, magnolij, iglavcev in narcis in sadno-zelenjavnega vrta. Več podrobnosti o posameznih enotah najdete TUKAJ.

Pestri programi za vse generacije

Vsako leto izvedejo najmanj 30 dogodkov, ki se vrtijo okoli rastlin, povezanih s sezonskimi opravili na vrtovih. Spomladi prirejajo izobraževalne delavnice, v maju poteka tradicionalni sejem in velikonočne dogodivščine. Junija lahko obiskovalci uživajo z vrtnicami povezanimi prireditvami in poletno Muzejsko nočjo. V jeseni sledijo prireditve, ki so povezane z običaji in kulinariko. Vseskozi so na voljo razstave različnih tematik. Trenutno je na ogled tematika travišč v Sloveniji.

»Želimo si nadaljevati z zastavljenim izobraževalnim programom in ga nadgraditi z atraktivnimi vsebinami, ki bodo pri obiskovalcih nagrajevale zavedanje o pomenu rastlinskega sveta ter znanje o gojenju in uporabi rastlin,« so nam dejali v botaničnem vrtu in dodali, da je želja povečati tudi sodelovanje z vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami.

»Omogočiti želimo vsem, da v različnih starostnih obdobjih preživijo zanimiv dan v botaničnem vrtu.«

Po sanaciji so se lotili novih izzivov

Pred tremi leti so se srečali z velikim izzivom, neurje je povzročilo veliko škode. Šlo je za izredno zahtevno in drago sanacijo, ki je za seboj potegnila strokovna arboristična dela, zaprtje vrta in posledično manj obiskovalcev. Kljub temu so poiskali dobro stran neurja, saj so po sanaciji omogočili novo površino z razgledom na Razvanje in mariborsko Piramido, ki so jo namenili kreativni otroški igri.

Želja po avtobusni povezavi

Želijo si, da bi botanični vrt v prihodnosti še nadgradili. Kot nam je pojasnila Pivčeva, je njihova največja želja, da bi bila omogočena povezava mestnega avtobusa iz Maribora do Pivole in ureditev sanitarij, vhodnega dela z restavracijo, knjigarno ter kavarno. »Naše obiskovalce bi želeli na koncu sprehoda nagraditi s kakšnim prigrizkom in upamo, da nam bo v kratkoročni prihodnosti uspelo.«

»Za nadaljnji razvoj BVUM imajo velik pomen izgradnja infrastrukture vrta in njegove okolice, razvoj povezovalnih poti, predvsem s Pohorjem; kolesarske, pohodniške, arheološke poti, promocija zdravega življenja in trajnostne, naravi prijazne oblike turizma.«

Idej ne zmanjka, v prihodnosti imajo namen urediti tudi rastlinjak, ki bo namenjen gojenju in spoznavanju toplotno zahtevnejših rastlinskih vrst, sanacija potoka v zgornjem delu vrta in zasnovati večje vodno zajetje, ki bo služilo za kolekcijo obvodnih in vodnih rastlin.

Pomembna vloga na področju regionalnega razvoja

BVUM ima pomembno vlogo na področju regionalnega razvoja in naravi prijazne oblike sodobnega turizma v regiji in to želijo še okrepiti s sodelovanjem z lokalnimi občinskimi oblastmi. V Podravski regiji sodelujejo na področju pridobivanja projektov, tudi na mednarodnem nivoju, povezanih s spodbujanjem kakovostnega, uravnoteženega ter družbeno odgovornega razvoja regije.

»Z Zavodom za turizem Maribor sodelujemo na področju promocije in organizacije skupinskih obiskov BVUM. Izdelani so reklamni in informativni materiali o BVUM, kjer je možno najti tudi podatke o drugih ponudbah Podravske regije in širše (v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku),« dodajo.

Sodelujejo tudi pri ustanovitvi mednarodne turistične poti ‘Iron Age Danube Route‘, ki bi naj bila potrjena s strani sveta EU (Routes4u). »Sodelovanje pri ustanovitvi poti in njenem delovanju, omogoča mednarodno promocijo in s tem prepoznavnost ter omogoča trajnostni pristop k turistični uporabi arheološke dediščine, ki je delno predstavljena  v Botaničnem vrtu UM.«

Od marca do septembra Botanični vrt obratuje od 9. do 19. ure. Predšolski otroci imajo vstop prost. Odrasli boste za vstop odšteli 5 evrov, upokojenci 3,5 evra, mladinska karta znaša 3 evre. Na voljo so tudi družinske karte po ceni 10 evrov.

Morda vas zanima tudi: Odkritje množičnih grobov v Pivoli razkrilo življenja starodavnih Pohorcev