Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je danes srečal s predstavniki Mestne občine Maribor, nato pa si je skupaj s predstavniki Krajevne skupnosti Malečnik Ruperče ogledal tudi problematična območja ob Dravi ter odlagališče nevarnih odpadkov v Metavi, kjer je obljubil sodelovanje pri reševanju problema.

Ob obisku Podravja se je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak udeležil tudi sestanka s predstavniki mariborske mestne občine, s katerimi so spregovorili o številnih infrastrukturnih in okoljskih problemih. Dotaknili so se tematike plovnosti reke Drave in urejanja Mariborskega otoka ter preučili možnosti termične obdelave odpadkov v Mariboru. Okoljski minister je obljubil aktivno sodelovanje tudi pri gradnji zahodne obvoznice ter odpravi z njo povezanih birokratskih ovir, napovedal pa je tudi pomoč pri projektih, ki so povezani z Dravo. Ocenjuje, da bi lahko bili nekateri izvedeni že v roku enega leta, uredba o plovnosti pa bi lahko stopila v veljavo celo do jeseni.

Kot pomembno tematiko so na sestanku izpostavili termično obdelavo odpadkov, Vizjak pa je poudaril, da si želi država na področju ravnanja z odpadki zagotoviti samozadostnost. Kako naprej, bo znano še pred koncem leta.

Kot pomembno tematiko so na sestanku izpostavili termično obdelavo odpadkov, Vizjak pa je poudaril, da si želi država na področju ravnanja z odpadki zagotoviti samozadostnost. Kako naprej, bo znano še pred koncem leta.

Po Mariboru tudi Malečnnik in Matavo na odlagališče nevarnih odpadkov

Po sestanku na Mestni občini Maribor se je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak udeležil še terenskega ogleda obrežja Drave, poplavnih območij ter odlagališča nevarnih odpadkov v Metavi, kjer so mu predstavnik krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče Jožef Škof, direktor Snage, Franc Dover ter podžupana MOM, Samo Peter Medved in Helena Kujundžić Lukaček ter drugi predstavili problematiko zakopanih nevarnih odpadkov.

Minister Andrej Vizjak je po ogledu odlagališča nevarnih odpadkov v Metavi sklenil: »Meni je bil seveda predstavljen ta problem tega odlagališča nevarnih odpadkov. Tukaj je bila izdana odločba že leta in leta nazaj, izvaja se monitoring, to je v poslovnih knjigah Snage. Seznanjen sem, da je to, bi rekel, po krivici, da bi to moral biti problem države, zdaj, obljubljam samo to, da bomo v hiši, se pravi na MOP-u pogledali dejansko stanje, se pogovorili tudi s Snago vis a vis vseh teh okoliščin, s katerimi sem bil danes seznanjen, videli, kje lahko najdemo kakšne skupne točke.«

Rešitev za degradirana območja v fotovoltaiki

Vizjak je ponudil tudi rešitev: »Menim pa, da so takšne degradirane površine, ki jih je kar nekaj v Sloveniji, primerne tudi za še kak drug namen, kot za to, da se samo kosijo in da se jih pusti zobu časa. Jaz menim, da je lahko nekaj hektarjev, kot to vidimo tu, primernih za postavitev kake fotovoltaične elektrarne. Mi potrebujemo obnovljive vire. Vidim, da je nenazadnje tudi omrežje tu zraven, tudi prenosno, tako, da preko najemnin, preko preložitve stroškov košnje na energetiko, ali pa energetiki, ki bi lahko ta prostor uporabila, se da tudi v nadaljevanju upravljati s takšno napravo oziroma s takšnim objektom, ki ga vidimo tu. Tako, da vrsta nekih možnosti še je, okrog teh moramo nadaljevati razgovore in delati v obojestransko korist.«

Več o problematiki odlagališča nevarnih odpadkov Metava lahko preberete tudi v našem prispevku Nam zaradi odlagališča odpadkov v Metavi grozi ekološka katastrofa? 

Predstavnik krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče, Jožef Škof, ki se s problematiko ukvarja že vrsto let, je po ogledu izpostavil: »Jaz sem vesel, da smo začeli pravzaprav tisto, kar že vrsto let čakamo, da se ta zadeva začne končno reševati. Pritisk ljudi je pač na krajevno skupnost takšen, kakršen je in mi smo za to tudi tam, da rešujemo te zadeve in sem vesel, da se je minister odzval na današnje vabilo in skupaj z Mestno občino Maribor in Snago bomo pač te zadeve peljali.« Škof je še dodal: »Ustavili se ne bomo, bojim pa se, da ko se ministri menjujejo, prideš do cilja in pred ciljem je vse skupaj … Stop. Jaz upam, da bo minister zdržal.«

Več o problematiki odlagališča nevarnih odpadkov Metava lahko preberete tudi v našem prispevku Nam zaradi odlagališča odpadkov v Metavi grozi ekološka katastrofa?