Nove orgle bodo pripomogle h kulturnemu razvoju mesta, saj bodo s svojo kvaliteto privabljale koncertne organiste z vsega sveta, s čimer bo mesto na podlagi orgelske glasbe dobilo novo luč tudi v svetovnem merilu.

Župnija Marija, Mati Cerkve na Pobrežju je po dolgih letih čakanja in truda bogatejša za nove orgle, ki bodo v ponos ne le župniji, temveč celotnemu mestu Maribor. Gre namreč za najnovejši in največji glasbeni inštrument v Mariboru, “ki bo pripomogel h kulturnemu razvoju mesta, saj bodo orgle s svojo kvaliteto privabljale koncertne organiste z vsega sveta, s čimer bo mesto na podlagi orgelske glasbe dobilo novo luč tudi v svetovem merilu,” je zapisal priznani organist Robert Kamplet.

S včerajšnjim slovesnim blagoslovom nadškofa Alojza Cvikla se je tako zaključila dolgoletna pot do novih orgel na Pobrežju. Pismo o nameri za izdelavo in postavitev novih orgel je bilo s takratno Orglarsko delavnico Maribor, Gospodarstva Rast, podpisano že konec leta 2009, veliko pa je obetal tudi projekt Evropske prestolnice kulture. Dogodki, ki so sledili, so prinesli velike spremembe tudi v Orglarski delavnici, s čimer se je projekt časovno močno zamaknil.

Glasbilo, ki predstavlja izjemen unikat

Prvo dispozicijo za orgle je predlagal znani orglavec Tomaž Sevšek, z izvajalcem Orgle Dvoršak, pa so pogodbo o izdelavi podpisali leta 2014. “Med tem smo pridno zbirali sredstva in iskali dobrotnike doma in v tujini. Vsak, še tako skromen dar za orgle je prinašal blagoslov,” je zapisal župnik Stanko Praznik. 

Že samo uglaševanje orgel je trajalo več kot mesec dni, sestavljene pa so iz kar 162 pročelnih piščali. To je verjetno največ v Sloveniji.

Čeprav se je v naslednjih letih tu in tam zazdelo, da je nasprotje med željami in zmožnostmi preveliko, pa se po zaslugi posameznikov, ki nikoli niso nehali verjeti v projekt, danes lahko veselijo novih orgel na Pobrežju. Že samo uglaševanje orgel je trajalo več kot mesec dni, sestavljene pa so iz kar 162 pročelnih piščali. To je verjetno največ v Sloveniji. “Poleg posebnega zvoka nove pobreške orgle odlikujejo tudi posamezne tehnične rešitve. Čeprav so snovalci novih orgel navdih iskali pri francoskih romantičnih orglah, pa glasbilo v več pogledih predstavlja unikat, izvirno prilagojen prostoru pobreške cerkve,” je izpostavil Matej Podstenšek, ki je pripravil prve osnutke orgel.

Orglarsko znanje na Slovenskem je tako s pobreškimi orglami doseglo nov mejnik.