MO Maribor prejela že drug mobilni defibrilator. V pripravi je tudi že tretji, poletni, Maister za baterijo katerega še zbirajo sredstva.

Mestni potniški promet je že decembra 2017 pridobil električno vozilo Maister, ki je namenjeno brezplačnemu prevozu po ožjem središču Maribora. Zaradi uspešnosti takšnega načina prevoza se je izkazala potreba po nakupu dodatnega električnega vozila, ki ga je MO Maribor danes, 29. junija 2020, predala v uporabo javnemu podjetju Marprom. Tako kot že prejšnje, bo tudi novo vozilo opremljeno z defibrilatorjem, ki so ga MO Maribor ponovno donirale Mariborske lekarne Maribor.

Župan poudarja pomembnost novega mobilnega defibrilatorja

Danes ob 12. uri je na Glavnem trgu pred Mestno hišo Rotovž potekala predstavitev Novega električnega vozila Maister in predaja doniranega defibrilatorja Mariborskih lekarn Maribor. Najprej je zbrane nagovoril župan Aleksander Saša Arsenovič, ki se je zahvalil Mariborskim lekarnam Maribor za darovan defibrilator in Javnemu podjetju Marprom d.o.o za vso organizacijo pri pridobitvi že drugega Maistra. Poziva vse, ki bi ga kadarkoli potrebovali, da ne oklevajo in ga tudi uporabijo, cilj je predvsem povezava Glavnega trga s tržnico. V pripravi je tudi že tretji, poletni, Maister za baterijo katerega še zbirajo sredstva.

Izmed osmih podarjenih defibrilatorjev kar dva mobilna

Tako župan, kot direktor javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor Albin Turk, poudarjata pomembnost defibrilatorjev, ki se nahajajo na električnih vozilih. Slednji poudarja, da gre resnično za napravo, ki izboljšuje življenja ali vsaj bistvenu izboljša možnost preživetja ob nenadnem srčnem zastoju. Defibrilator, ki se bo nahajal na električnem vozilu Maistru bo že osmi, ki ga je Mariborska lekarna podarila v uporabo, drugi mobilni. Zaradi njegove lokacije na električnem vozilu ima dobre možnosti biti hitro na kraju, kjer bi ga lahko potrebovali.

Direktor Javnega podjetja Marprom d. o. o Bernard Majhenič se zahvaljuje županu in MO Maribor, da so prepoznali potencial in pomembnost dodatnega mobilnega defibrilatorja v mestnem centru. Številka s katerim ga lahko prikličete je zapisana tako na samem električnem avtomobilu, kot na spletni strani, želijo si, da bi se ga pešci posluževali in se zavedali, da lahko ob nesreči v bližini mestnega jedra za pomoč kontaktirajo tudi njih. Z obstajajočim električnim vozilom na leto prepeljejo skoraj 20.000 potnikov, z drugim bodo število uporabnikov še povečali. Predvsem pa si želijo, da bi ljudje v njem prepoznali tudi sredstvo za pomoč.