Praznovanje današnjega mednarodnega praznika dela, 1. maja, ki ga obeležujemo že 130 let, je zaradi epidemije covida-19 okrnjeno, a njegovo sporočilo ni nič manj močnejše.

Zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa je tradicionalno obeleževanje praznika s prvomajskimi budnicami in prireditvami okrnjeno. Gasilci so posnetke budnic predvajali z gasilskih vozil in tako poskrbeli za vsak nekaj prazničnega vzdušja.

“Gasilci PGD Maribor – mesto smo, tako kot številna druga društva v Republiki Sloveniji, letošnjo budnico ob prvem maju izvedli malo drugače. Kot posledica trenutnih razmer, ko godbe niso mogle zaigrati budnice, smo gasilci predvajali posnetek tradicionalnih skladb po svojih požarnih rajonih. Na vozila smo izobesili zastave in se skupaj z glasbo zapeljali med naše občane, kateri so ta običaj sprejeli z velikim srcem. Naj živi prvi maj in ostanite zdravi!” je ob prazniku povedal Tadej Bombek, gasilec PGD Maribor – mesto.

Svobodni sindikati medtem pozivajo, da na balkon ali okno kot simbol delavskega boja obesimo denimo rdečo zastavo ali rdečo majico.

 

Več kot 10.000 godbenikov

Budnica je najpomembnejše delovanje slovenskega godbeništva, ki je ena najbolj množičnih glasbenih dejavnosti pri nas. Po okvirnih ocenah v Sloveniji deluje več kot 10.000 godbenikov, ki na temeljih tradicije ustvarjajo tudi na polju sodobnih smeri godbeništva.

Godbe igrajo tako tradicionalne marše oziroma koračnice kot tudi sodobne zabavne in simfonične skladbe ter priredbe filmske glasbe.