Marsikateri Mariborčan ne ve, da se na Teznem, na območju tamkajšnje poslovne cone, nahaja eden največjih prepletov podzemnih rovov v Mariboru. V teh dneh so ogledi skorajda pozabljenega, a še kako zanimivega dela zgodovine našega mesta, znova omogočeni.

V teh dneh so v Coni Tezno ponovno pričeli z vodenimi ogledi podzemnega labirinta, ki ga je nemški okupator zgradil med drugo svetovno vojno, potem ko so zavezniki silovito bombardirali mesto Maribor. Ena od tarč je bila tedaj tudi Tovarna letalskih delov Štajerska (Luftfartwerke Steiermark), ki so jo na Teznem zgradili kmalu po nemški okupaciji kraljevine Jugoslavije in s tem tudi Maribora ter spodnje Štajerske, 6. aprila 1941. Tovarno je veljalo „pod nujno“ preseliti pod zemljo. Proizvajala je namreč motorje in druge dele za nemška vojaška letala, zlasti znamke Junkers.

Neverjeten gradbeni podvig

Leta 1943, na višku druge svetovne vojne, so tako Nemci v strahu pred zavezniškimi napadi začeli graditi obsežno mrežo tunelov v katere so preselili bistven del proizvodnje tovarne letalskih motorjev. Izkopali so 8.512 kvadratnih metrov podzemnih hodnikov, v katere so namestili stroje, prostore za delavce in vso potrebno napeljavo za nemoteno delo tovarne, 14 metrov pod nivojem tal.

Še ko je delovala tovarna na površju, je v njeni proizvodnji bilo zaposlenih okrog 4300 delavcev, kar priča o njenem obsegu in intenzivnosti. Delavci, katerih elito so usposobili v Nemčiji in na od nje zasedenih ozemljih, so bili z vseh vetrov. Med njimi ni manjkalo vojnih ujetnikov. Poleg domačinov so največ prihajali iz Jugoslavije, Avstrije, Italije, Madžarske, Francije, Češke, Ukrajine …

Rovi, pozabljeni več desetletij

V Coni Tezno so tako že pred leti začeli z vodenimi ogledi najbolj zanimivega dela rovov, ki so na pol pozabljeni več desetletij samevali pod živahnim industrijskim območjem na površju.

Preberite še: GALERIJA: Tako izgledajo Hitlerjevi rovi, ki so jih gradili pod nekdanjim TAM-om

V dobro uro in pol trajajočem vodenem ogledu lahko podoživite zavezniški letalski napad, si ogledate kratko fotografsko razstavo, sprehodili se boste po vedno vlažnih rovih. Prisluhnili boste pripovedi pričevalca, ki vas bo popeljala skozi zgodbo vojnih proizvodnih rovov. Na globino 15 metrov se obiskovalci spustijo po 90. stopnicah. Stalna temperatura v rovih je 12 stopinj, zato je potrebna primerna obleka in obutev.

Več o rovih, terminih ogledov in vstopnini na njihovi spletni strani.