Po dolgih mesecih borbe s poplavljenimi podzemnimi rovi je sedaj voda končno našla pot iz njih, ogledi pa so s tem tednom tako znova možni. 

Pomembna dediščina Cone Tezno so podzemni rovi, ki so jih leta 1943 zaradi nevarnosti zračnih napadov zaveznikov začeli graditi predvidljivi Nemci.

“Na globini 15 metrov pod površjem je nastalo 8.512 kvadratnih metrov podzemnih hodnikov. Rovi bi kot rezervna lokacija omogočali nemoteno nadaljevanje proizvodnje ob vse pogostejših napadih na tovarno. Del rovov smo v Zavodu PPC Tezno z veliko vnemo spremenili v dobro uro in pol dolg ogled. Danes v rove vodi samo še en vhod. Na globino 15 metrov pa se spustimo po devetdesetih stopnicah. Stalna temperatura v rovih je 12°C. Rovi so vlažni, s stropov visijo nosilci, v tleh je kakšna luknja.

V vodenem ogledu boste videli kratko fotografsko razstavo, sprehodili se boste po rovih, poslušali pričevanje delavca v rovih v času vojne, si ogledali predstavitev o nastanku, vzponu, razcvetu in propadu Tovarne letalskih motorjev ter kasneje Tovarne avtomobilov Maribor, pa tudi film o današnji Coni Tezno,” beremo na njihovi spletni strani.

FOTO: Stanje spomladi, ko je voda ogrožala rove (FB Cona Tezno).

Rovi bili spomladi močno ogroženi

Letos spomladi je rove močno ogrozila podtalnica, ki je kljub vsem delujočim črpalkam tedaj narastla in bila visoka že več kot 70 cm. Nivo vode se je dvignil do 6 stopnice.  Dravski bazen je bil tedaj poln podzemne vode, ki je samo še pritekala.

“S to težavo se srečujemo vsako pomlad, ko se začne na Pohorju taliti sneg. S to težavo so se leta 1943 soočali že Nemci. Letos pa so zaradi količine zapadlega snega in dežja te razmere ekstremne. V preteklih letih je voda upadla v dobrih 14 dneh. Medtem ko letos to traja že dva meseca in še ne kaže na konec,” so tedaj zapisali na facebook strani Cone Tezno.

Voda naposled našla pot iz rovov

Po dolgih mesecih borbe s poplavljenimi podzemnimi rovi je sedaj voda končno našla pot iz njih, ogledi pa so s tem tednom tako znova možni.

“Opremimo vas s čeladami in s svetilkami. Vi pa morate biti primerno nepremočljivo obuti toplo oblečeni. Vstopnina za voden ogled je 3,00 EUR na osebo. Ogled opravimo po predhodni najavi skupine vsaj 15 oseb. Skupina naj ne bi štela več kot 30 oseb,” navajajo na spletni strani Cone Tezno.

Zbirno mesto je ob Perhavčevi cesti pri stari TAMovi kotlovnici, pred edinimi semaforji v Coni Tezno, nasproti Barada centra. Seveda, če se v Cono Tezno pripeljete s Ptujske ceste, kjer v cono vstopite v križišču med Hoferjem in Lidlom. Parkirate lahko za kotlovnico, pri semaforjih levo, kjer se na levi strani nahaja večje parkirišče.

Več informacij in termini ogledov so na voljo na njihovi spletni strani.

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov iz rovov, v katere se je naša ekipa podala lani, ob 70. obletnici znamke TAM.