Več kot pol milijona evrov vreden projekt, ki ponuja veliko priložnost za razvoj turizma v Mariboru.

Mariborski skate park v Novi vasi je skozi leta postal zapuščen, uničen in nevaren za vse, ki so tam rolkali, kolesarili ali se vozili s skiroji. Želja po prenovi je že dolgo v zraku, Inciativa Maribor ZA sk8park in skejterji so si za to dlje časa prizadevali in sedaj se je gradnja novega, veliko kakovostnejšega in največjega v Sloveniji, končno pričela. Govorili smo z Iztokom Šumatićem iz Inciative Maribor ZA sk8park, ki nam je dejal: »Vesel sem predvsem, zaradi tega, da bomo občanke in občani dobili kvaliteten prostor za rekreacijo, druženje in kakovostno preživljanje prostega časa.«

Več kot pol milijon evrov vreden projekt

Nov skate park, ki je načrtovan kot dopolnitev parka ob Pekrskem potoku, bodo sestavljali: rolkarski poligon, društveni objekt s ploščadjo, kjer je predvidena možna izvedba gostinske dejavnosti in skladiščenje opreme ter krajinska ureditev preostalega območja. Dela bodo predvidoma potekala nekaj mesecev in se zaključila do konca letošnjega leta. Izvajalec del, približno 587.000 evrov vrednega projekta, je, kot so nam dejali na MO Maribor, sicer podjetje Lesnina MG oprema d.d.  Idejna zasnova je delo podjetja Arhiteza.

Nov skate park se bo od starega razlikoval po obsegu površine in podrobnem oblikovanju poligona v sklenjeno celoto vrhunskih in sodobnih športnih naprav.

Priložnost za razvoj turizma

Glede na kakovost in zasnovo novega skateparka ter dobre mednarodne povezave, bodo v Mariboru tako izvedljive tudi mednarodne tekme, kaj bi zagotovo pomenilo velik doprinos k turizmu. »Obstaja potencial, ki pa se lahko udejanji s podporo in usklajevanjem ostalih ponudnikov storitev v mestu, z MOM ter sponzorji. Primeri dobrih praks iz Prage, Talina, Roterdama in sosednjega Gradca nakazujejo smernice, kako to dosegati,« pojasni Šumatić.

Podpis pogodbe za izgradnjo novega skate parka je bil izveden v mandatu nekdanjega župana Maribora Andreja Fištravca. Takrat je Fištravec dejal: »S primernim, posodobljenim parkom se bodo lahko zagotovo organizirale šole različnih urbanih športov ter medregionalna in mednarodna tekmovanja v okviru priznanih mednarodnih organizacij.«

FOTO: ARHITEZA

In kako je skateboarding sprejet med Mariborčani?

Skateboarding ima v Mariboru dolgo tradicijo.»Skupnost je velika, močna in povezana. Dejstvo, da ima Slovenska rolkarska zveza, ki je s strani OKS-a priznana kot nacionalna panožna zveza sedež prav v Mariboru, to še dodatno potrjuje,« še pove Iztok. Njihovo društvo Sensei šteje okoli 60 članov in vsi že komaj čakajo, da preizkusijo nov skate park.