Mestni svetniki so na seji mestnega sveta s tremi glasovi razlike iz dnevnega reda umaknili točko o razpravi glede Mariborske knjižnice.

Župan dr. Andrej Fištravec je odločitev mestnih svetnikov označil za volilno kalkulacijo ter napovedal skorajšnji sklic nove seje na temo Mariborske knjižnice, za katero si želi, da bi se preselila v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum.

Zaposlenim v Mariborski knjižnici zmanjkuje potrpljenja

Mestni svetniki so iz dnevnega reda s 16 glasovi proti in 13 za, Mariborsko knjižnico oz. razpravo o njeni selitvi umaknili iz včerajšnje seje. Mestne svetnike je nagovorila tudi namestnica direktorice Mariborske knjižnice Slavica Rampih, ki je izpostavila, da zmanjkuje možnih lokacij za knjižnico, prav tako pa tudi potrpljenja knjižničarjev.

V preteklosti so se mariborski svetniki vedno soglasno izražali o podpori pri reševanju prostorski problematiki Mariborske knjižnice, vendar žal samo na deklarativni ravni. Kaj ima od tega knjižnica, da ste vi vedno soglasni in podpirate reševanje prostorske problematike. V zadnjih 15 letih smo praktično preverili popolnoma vse stavbe, ki bile primerne za izvajanje knjižničnih storitev v mestu Maribor pa se ni spremenilo popolnoma nič. Danes ste pred zelo resno odločitvijo. Prosim vas tudi, da premostite vaša strankarska nesoglasja,” je poudarila Rampihova in mestne svetnike pozvala, da o Centrumu opravijo vsaj razpravo. A tudi to ni pomagalo.

“Žal je prevladalo predvolilno politično taktiziranje,” je po umiku točke z dnevnega reda dejal župan. “Popolnoma mi je nerazumljivo, da so vsi za rešitev prostorske stiske knjižnice, ko je rešitev mogoča, pa glasujejo proti,” je dodal.

Kljub selitvi knjižnice bo Rotovški trg deležen obnove

Fištravec je v izjavi za medije povedal, da bo naredil vse, da se prostorska stiska reši ter se naredi kakovosten preskok za uporabnike, zaposlene in za razvoj stroke v okviru finančnih zmožnosti mesta. Mariborski župan je izpostavil tudi, da bi bil, kljub selitvi knjižnice v stavbo Centrum, Rotovški trg tudi deležen prenove, kot tudi vsi okoliški objekti.

“Objekti bodo ostali v javni funkciji, s selitvijo Zveze prijateljev mladine iz Razlagove ulice ter vzpostavitvijo ustreznih in dovolj velikih prostorov za dejavnost dnevnega centra aktivnosti za starejše TOTI DCA. Zato naj vas ne skrbi, da Rotovški trg zanemarjamo ali da center mesta osiromašimo za vsebino, ravno nasprotno, prinašamo kakovostne vsebine in energijo na to območje.” 

Župan je ob koncu seje dejal, da bo glede Mariborske knjižnice sklical izredno sejo mestna sveta, to naj bi se zgodilo še ta mesec.