Otvoritev festivala sledi že ta petek, 23. decembra. Letošnja tema so vilinska kolesa, ki sestavljajo vilinsko galeksijo.

Festival Vilinsko mesto, ki je skupni projekt Narodnega doma Maribor, društva Hiša! in zavoda MARS bo se v Mariboru odvil že šestič. Otvoritev sledi že ta petek, 23. novembra, s pričetkom ob 18.00 uri v Vetrinjskem dvoru. Pol ure kasneje se bo odvila tudi Lumina – gre za svetlobne skulpture, ki bodo nameščeni na Rotovškem, Židovskem ter Slomškovem trgu. Maja Pegan iz društva Hiša! je ob tem dejala, da gre za Evropski projekt: »Svetlobe postavitve so zasnovali umetniki iz tujih držav. Veseli smo, da lahko popestrimo mesto v prostorih, ki so temnejši.«

Letošnja tema bodo vilinska kolesa, ki sestavljajo vilinsko galeksijo. Avtorji so otroci tega mesta, ki so se priključili projektu pa tudi družine in starejši.

Ana Mrzla Mariborska na novi lokaciji

Ulične predstave, ki se bodo odvile 27., 28., 29. in 30. decembra ob 18. in 19. uri, bodo potekale na novi lokaciji, na Židovskem trgu. Domači ulični gledališčniki bodo zagotovo navdušili. Odvile se bodo predstave, ki bodo v mesto zagotovo pripeljale solidarnost in sožitje.

Ustvarjalne delavnice za najmlajše

Odvile se bodo tudi Vilinske ustvarjalnice v Izbi in Umetniški sobami, kjer sicer razvijajo spretnosti in uresničujejo ideje, kadar je na kupu mladež, pa ustvarjalnost zagotovo nima meja. »Povezujemo različne umetnosti in izzivamo otroke, da spoznajo umetnike skozi igre,« je dejala Vojka Miklavc iz Zavoda Mars.

Plesne, gledališke in lutkovne predstave

Vilinski oder bo ponovno prizorišče za glasbene, gledališke in lutkovne predstave. »Domišljija ne pozna meja, pridite, začarajte se,« vabi Lana Erlač iz Narodnega doma. Prve tri četrtke ob 18. uri se bodo odvile glasbene pokušine učencev glasbenih šol, vsak petek in od sobote do sobote, med 22. in 29. decembrom pa se bodo ob 11. uri odvile plesne delavnice, ob 17. uri pa prej omenjene predstave. Vabljeni ste tudi v vilinsko čitalnico-igralnico, kjer bo med drugim ob 18.30 uri vse od 23. novembra do 29.  decembra, razen ob nedeljah, potekalo branje, igranje in raziskovanje.

Dogodki popolnoma brezplačni

»Vsi dogodki so brezplačni. To je neko darilo Narodnega doma, mesta Maribor. Ne bi smelo biti ovir, samo čas in volja sta tista, ki nam preprečujeta, da se imamo fajn ,« je dejal Marko Brumen iz Narodnega doma.

Več informacij o sporedu in dogodkih najdete TUKAJ.