Na prvem državnem prvenstvu v pripravi sladoleda, ki je potekalo v Novi Gorici, je najboljši sladoled pripravil Tine Valič iz novogoriške Perline kavarne Dolce Vita. Komisijo je prepričal s sladoledom “prekmurska gibanica”, ki je inovativna kreacija, narejena iz mlečnega sladoleda in klasičnih sestavin tradicionalne prekmurske gibanice.

Prvo državno tekmovanje

V pripravi sladoleda se je sicer pomerilo devet slaščičark in slaščičarjev, so sporočili iz novogoriškega Hita, kjer so v organizaciji Carpigiani Gelato University in Sigep – Italian Exhibition Group v sodelovanju z podjetjem Makabo kot zastopnikom podjetja Carpigiani za slovenski trg pripravili državno tekmovanje.

Vsak izmed tekmovalcev je imel na voljo 30 minut časa za pripravo sladoleda z vnaprej pripravljeno pasterizirano osnovo za sladoled. Sledilo je mešanje in zamrzovanje sladoleda v aparatu za sladoled, nato pa ustvarjanje inovativnih sladolednih kreacij v banjici. Slednje so razstavili v zamrzovalni vitrini.

Oba najboljša potujeta na evropsko prvenstvo

Pri ocenjevanju je komisija upoštevala okus, ki je lahko prinesel polovico vseh točk, strukturo in predstavitev v banjici. Drugouvrščeni sladoled “dark smoke” je pripravil Ardit Ejupi iz sladoledarne Pingo iz Šentilja.

Tineta Valiča in Ardita Ejupija čaka potovanje v kampus Carpigiani Gelato University v italijanskem mestu Anzola dell’Emilia, kjer bo 24. in 25. julija potekalo evropsko prvenstvo. Evropski prvak pa se bo med 8. in 10. oktobrom udeležil svetovnega prvenstva v Riminiju, kjer bo znano, kateri bo sladoled leta 2017.

STA