Nekdanji prostor v Zmajevi dolini v Zgornjem Dupleku, ki je bil še pred leti rezerviran za srečanje motoristov, so tokrat zasedli umetniki vse bolj uveljavljene likovne kolonije.

Minuli vikend v občini Duplek je bil precej umetniško obarvan, saj je Likovno-humanitarno društvo Ray&Co pripravilo likovno kolonijo Duplek Art 11, pod katero se že več let uspešno podpisuje slikar, galerist in aforist Rajko Ferk.

»Korona« mnogim prekrižala načrte

Gre že za 21. slikarsko kolonijo v njegovi izvedbi, v Dupleku pa 11., je povedal Ferk in nanjo povabil 45 slikarjev, tudi iz Poljske, Ukrajine, Češke, Slovaške, Bih in Srbije, ampak se vsi zaradi epidemije novega koronavirusa niso udeležili. »Zato bom zanje sredi avgusta pripravil 4-dnevno slikarsko kolonijo,« je neomajen Ferk in nadaljeval, da je na koloniji Duplek Art 11 30 umetnikov, dva tudi iz tujine. Jožica Zorko Hofmueller je prišla iz Avstrije in Rajko Novosel iz Varaždina.

»Povezuje nas druženje, spoznavanja novih tehnik slikanja, kulture in običajev gostujočih umetnikov, poleg tega pa jim predstavimo našo občino iz vidika turističnih, kulturnih in zgodovinskih destinacij in je približamo tradicionalno kulinariko ter  druga razvajanja,« je dejal Ferk in dodal, da si lahko udeleženci izberejo temo za ustvarjanje poljubno.

Iz Raven na Koroškem je bil na koloniji Miran Kotnik, ki dela v tehniki zemlja na juto, Mojca Lovrec  dela v tehniki akvarela kava na platno, tukaj so dva kiparja Igor Sitar in Radoslav Rajko Novosel  in trije odlični akvarelisti – iz Nove Gorice Franc Golob, iz Ljubljane Jasminka Ćišić in iz Maribora Milenko Kovačević. »Povezuje nas druženje, spoznavanja novih tehnik slikanja, kulture in običajev gostujočih umetnikov, poleg tega pa jim predstavimo našo občino iz vidika turističnih, kulturnih in zgodovinskih destinacij in je približamo tradicionalno kulinariko ter  druga razvajanja,« je dejal Ferk in dodal, da si lahko udeleženci izberejo temo za ustvarjanje poljubno.

Tokrat »raziskovali« občino Duplek

Veliko je akademskih slikarjev, kar pa ni merilo za udeležbo na Duplek Artu. »Največ jih je res profesorjev likovne umetnosti, vendar je najpomembnejši dejavnik, da so moji prijatelji in dobri umetniki,« je dejal Ferk, ki je povabljene umetnike za razliko od prejšnjih let, ko jih je popeljal tudi po Mariboru in njegovi okolici, sedaj gostil predvsem v občini Duplek in jim pokazal tamkajšnje znamenitosti. »Bili smo na gradu Vurberk, kjer nam je Turistično društvo Vurberk odlično predstavili zgodovino gradu in pripravilo manjšo pogostitev, mudili smo se v Kulturnem domu Dvorjane, kjer bodo razstavljena likovna dela te kolonije (razstava bo tudi v trgovskem centru E Leclerc in na občini Radenci, op. p.) in Wake parku Duplek ter zaključili z večerjo v kitajski restavraciji. Sobota je bila namenjena ustvarjanju, večer smo zaključili še z degustacijo istrskih vin Eko Laure – Laura Bordon iz Montinjana, sledil je rock koncert odlične skupine Rock gallery. V nedeljo pa sva z dupleškim županom Mitjo Horvatom udeležencem podelila priznanja. Lahko tudi rečem, da občina kaže posluh za umetnost in nas podpira,« je zaključil Ferk.

Vurberški grad, kosec, Kubanec…

Redno se Ferkovih kolonij udeležuje Zdravko Červ, saj je, kot pravi, manjkal morda le enkrat ali dvakrat. »Nedvomno naju veže prijateljstvo, pa tudi slikarski hobi,« je pojasnil ljubiteljski slikar iz Novega mesta, kjer je član več tamkajšnjih likovnih društev, saj mu v pokoju dodatno zapolnjuje življenje. »Na tokratni koloniji bom upodobil vurberški grad, ki sicer ne bo povsem realističen, ampak bolj ekspresiven,« je dodal Červ.

Že petič je bil likovni koloniji tudi Maksimilijan Sternad – Milč iz Selnice ob Dravi, ki ima atelje v Rogaški Slatini, takšna srečanja pa mu predstavljajo pomembno druženje. »Upodobil bom kosca, barvo pa na platno nanašam s tako imenovanim špohtlom. Ponavadi se ta sicer nanaša na barvo, tokrat pa nanašam barvo do barve,« je pojasnil Sternad, ki drugače dela v impresionizmu, kar je obenem mešanje s konstruktivizmom.

Med udeleženci Duplek Arta 11 je bil tudi Alberto Luis Copello Cleger, ki sicer prihaja iz Kube, a živi v Sloveniji. »V to državo me je pripeljala ljubezen, saj sem se s Slovenko poročil na Kubi,« je razložil Copello Cleger, ki navdušenje nad umetnostjo goji že iz otroštva. »Takšne likovne kolonije so zame res nekaj posebnega. Tukaj je na voljo dobra družba in učenje različnih slikarskih stilov,« je dejal Copello Cleger, ki je ustvaril portret Kubanca, tipičnega temnopoltega moškega s kubansko cigaro v ustih.

Redna udeleženka je tudi Snežana Petrović Sudarić iz Kopra, ki je prepoznavna po velikih formatih likovnih del z motivi živali. Tokrat je izbrala slona in flaminga. Debitantka na koloniji je bila Zala Meklev, ki je ob mentorstvu nepalskega slikarja Birmana Shrestha dokončala dve likovni deli.

Udeleženci tokratne kolonije:

Jožica Zorko Hofmuller, Birman Shrestha, Alberto Luis Copello Cleger, Radoslav Rajko Novosel, Snežana Petrović Sudarić, Zdravko Červ, Maksimiljan Sternad – Milč, Miran Kotnik, Milenko Kovačević, Franc Golob, Jasminka Ćišić, Kaja Lukač, Mojca Lovrec, Janja Jozelj, Zdravko Kokanović Koki, Srečko Mesarec, Igor Sitar, Dragan Podovac, Vlado Geršak, Katja Kovše, Jožica Vake, Zala Mekev ter Irena in Rajko Ferk.