17°C
, ,

Dravsko kolesarsko pot nadgradili še s spletnim portalom

06.12.2017 ob 12:26
Prenovljena Dravska kolesarska pot že dobiva svojo podobo. 18 občin ob reki Dravi, tri razvojne agencije in Zavod za turizem Maribor – Pohorje so podpisali dogovor za ureditev/izgradnjo Dravske kolesarske poti med Dravogradom in Središčem ob Dravi.

FOTO: Maribor-pohorje.si

V letu 2015 je 18 občin ob reki Dravi (Dravograd, Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi, Podvelka, Lovrenc na Pohorju, Selnica ob Dravi, Ruše, Mestna občina Maribor, Duplek, Miklavž na Dravskem polju, Starše, Hajdina, Mestna občina Ptuj, Markovci, Gorišnica, Ormož, Središče ob Dravi), tri razvojne agencije (RRA Koroška d.o.o., Mariborska razvojna agencija p.o., Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj) in Zavod za turizem Maribor – Pohorje podpisalo Dogovor o podpori projektnega predloga: Prostorska umestitev in vodenje/koordinacija postopkov za ureditev/izgradnjo Dravske kolesarske poti med Dravogradom in Središčem ob Dravi v sklopu projekta Trajnostno upravljanje porečja reke Drave. Vodilni partner projekta je RRA Koroška, ki vodi postopke umestitve in izgradnje Dravske kolesarske poti (DKP) v 18 občinah ter usklajuje aktivnosti z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI).

Namen partnerstva je predvsem boljše povezovanje 18 občin ob reki Dravi pri realizaciji
projekta, boljše sodelovanje z ostalimi deležniki ter močnejše in enotnejše nastopanje v
odnosu do državnih inštitucij, ki so povezane z aktivnostmi projekta.

Rdeče table bodo kolesarje vodile od Dravograda do Legrada

Po besedah Uroša Rozmana, RRA Koroška, strokovna služba Partnerstva, so bili doseženi vsi glavni cilji projekta, zastavljeni v preteklih letih. Kot prva kolesarska povezava v državnem kolesarskem omrežju v Slovenij je prav DKP tista, ki v celoti dobiva novo podobo. DRSI bo do konca leta 2017 zamenjala usmerjevalne table na Dravski kolesarski poti v Sloveniji na dolžini 145 km med avstrijsko in hrvaško mejo. Pri tem
bo označenih 15 km nove povezave, večji del čez Občino Selnica ob Dravi, novost bo tudi
prečkanje HE Fala.

Skupno bo zamenjanih ali na novo postavljenih več kot 400 usmerjevalnih tabel, s čimer bo na Dravski kolesarski poti zagotovljeno kakovostno vodenje kolesarjev. Usmerjevalne table bodo usklajene z novim Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ki predvideva table v rdeči barvi. Table bodo vsebovale nov logotip Dravske kolesarske poti, ki bo v uporabi tudi v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Table bodo hkrati vodile kolesarje do večjih krajev ob kolesarski poti, s čimer bo olajšano raziskovanje zanimivosti in turistične ponudbe.

Kolesarska pot je razdeljena na šest etap: Dravograd-Radlje ob Dravi (28 km), Radlje ob DraviMaribor (47 km), Maribor-Ptuj (30 km), Ptuj-Ormož (28 km), Ormož-Varaždin (28 km) in Varaždin-Legrad (49).

Kolesarsko pot nadgradili še s spletnim portalom

Zavod za turizem Maribor – Pohorje za Partnerstvo izvaja aktivnosti, ki predstavljajo
nadgradnjo označitvi Dravske kolesarske poti, in vključujejo oblikovanje celostne grafične podobe, izdelavo kolesarskih kart, postopek vključevanja ponudnikov ob kolesarski poti ter promocijo v tiskanih in digitalnih medijih v lokalnem, regionalnem in nacionalnem okolju.

Vzpostavljen je slovenski inkubator Drava Bike, v katerem je do tega trenutka vključenih
skupno 62 ponudnikov ob trasi Dravske kolesarske poti v Sloveniji (53 ponudnikov) in na Hrvaškem (devet ponudnikov), ki so predstavljeni na novem spletnem portalu in na kolesarskih kartah. Na portalu lahko kolesarji najdejo informacije o prenočiščih, kulinaričnih ponudbah, izposoji koles, obveščali jih bodo tudi o vremenu ter jih seznanjali z novostmi na Dravski kolesarski poti. Trenutno je spletni portal v slovenskem jeziku, do začetka leta 2018 bo na voljo še v hrvaškem, nemškem in angleškem jeziku; v začetku 2018 bodo v omenjenih jezikih natisnjene tudi kolesarske karte.

V letu 2018 bodo pričeli z gradnjo Dravske kolesarske poti v Muti, Radljah ob Dravi, Rušah in Mariboru

V prvi polovici leta 2018 je načrtovana vzpostavitev povsem nove, 30 km povezave med
Mariborom in Ptujem po desnem bregu reke Drave. Pri tem bodo občine uredile velik del
makadamskih poti ob Dravi. DRSI bo zagotovila sredstva za postavitev usmerjevalnih tabel. V letu 2018 je skupaj z DRSI predvidena obnova in postavitev informacijskih tabel ob celotni Dravski kolesarski poti.

V letu 2018 se bo pričela gradnja Dravske kolesarske poti v štirih občinah: Muta, Radlje ob Dravi, Ruše in Maribor. Skupna dolžina novo zgrajenih odsekov bo okoli 10 km. Skupna vrednost del je ocenjena na okoli 2.000.000 EUR. Večji del finančnih sredstev bo zagotovila DRSI.

V letu 2018 je načrtovana priprava manjkajoče projektne dokumentacije na celotni trasi
Dravske kolesarske poti. Tako bo do konca leta 2018 pripravljena dokumentacija za izvedbo celotne poti v končni obliki. Gradnja teh odsekov je predvidena po letu 2018.

Dravska kolesarska poti v sodelovanju s hrvaškimi partnerji vse do Osijeka

RRA Koroška in Zavod za turizem Maribor – Pohorje sta vzpostavila odlično sodelovanje s hrvaškimi in avstrijskimi partnerji Dravske kolesarske poti. Hrvaški partnerji tako aktivno sodelujejo pri vsebinah na spletnem portalu Drava Bike na odseku do Legrada, kakor tudi pri vzpostavitvi Dravske kolesarske poti vse do Osijeka.

Avstrijski partnerji so pripravili »storytelling« Dravske kolesarske poti in na osnovi dobrega sodelovanja vanj vključili Dravsko kolesarsko pot vse do Varaždina. »Storytelling« bo osnova za nadaljnje skupne aktivnosti za avstrijskimi partnerji v letu 2018, ko načrtujemo pripravo skupnih video in slikovnih materialov, ter do začetka leta 2019 skupno karto Dravske kolesarske poti od izvira reke Drave vse do Varaždina. Nove table Dravske kolesarske poti bodo vsebovale nov logotip, ki ga bomo uporabljali v Sloveniji, Avstriji, Hrvaški in Italiji. V »storytellingu« so tudi nastavki za poenoten izgled počivališč ter informacijskih tabel ob Dravski kolesarski poti (te bomo v letu 2018 z financiranjem DRSI postavili tudi v Sloveniji).

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

FOTO: Mariborčanka pri mesarju kupila meso, sledil je šok

Kupovalka je kupila svinjsko stegno, ko ga je doma razrezala je v njem naletela na sivo-zeleno vsebi...

Najboljši recepti za peko kostanja kar v domači kuhinji

Tudi če nimate svojega velikega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj...

Najboljši recepti za peko kostanja kar v domači kuhinji

Tudi če nimate svojega velikega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

Magna takoj potrebuje nov kader, ponujajo plače čez 2000 evrov

Iščejo se ličarji, proizvajalci karoserij, mehaniki, pomožni delavci, kleparji...

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

Zadnje novice

Mariborčani zaužijejo največ mesa, jedi iz pločevink in juh iz vrečk

Kakšne so prehranske navade ljudi v mariborski zdravstveni regiji?

IZPOVED BREZDOMCA: "Trdo sem delal, čez noč pa izgubil vse"

Zgodbe brezdomcev so si v veliki večini podobne, izguba službe je s sabo prinesla vedno večjo sti...

Aktivist Jašar vztraja, da je s konopljo pomagal bolnikom

Na ponovljenem sojenju je Jašar priznal, da svoje početje nadaljuje in da bo tako še naprej, ker ...