Prejeto bodo porabili za terapije in zdravljenje tamkajšnji živali, preostali del donacije pa za njihovo zaščito.

V Zavetišču za živali Maribor je bilo danes dopoldne nadvse svečano, saj so v teh vročih dneh dobili prepotrebno donacijo, ki bo izboljšala bivalne pogoje za tamkajšnje živali.

Zavedajo se težav, povezanih z živalmi

Albin Turk, direktor Javnega zdravstvenega zavoda Lekarne Maribor, je povedal, da se v Lekarnah Maribor zavedajo družbene odgovornosti, vanjo pa sodi tudi skrb za živali, zato tudi odločitev za tovrstno donacijo. »Nenazadnje imamo v lekarnah tudi program veterina, istočasno pa še vemo, da je v Mariboru in okolici veliko zapuščenih živali. In zaradi slednjega mariborsko zavetišče samo težko zmore, zato smo se odločili, da z dobrodelno akcijo oziroma donacijo vsaj malo pripomoremo k njihovemu delovanju,« je pojasnil Turk.

Albin Turk: »Če bi vsem ljudem bilo mar za živali, bi te veliko lepše živele.«

Predaja izkupička iz tradicionalne prireditve

V ta namen so v njihovi prireditvi Zdravje v vsak dom, ki jo tradicionalno pripravljajo na Trgu svobode, organizirali tudi akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov za Zavetišče za živali Maribor. »V ta namen smo podarjali majčke z napisom Mar mi je in zbrani prostovoljni prispevki za te majčke sedaj predstavljajo to donacijo, ki smo jo darovali zavetišču. Istočasno pa želimo izraziti tudi naše prepričanje, da če bi vsem ljudem bilo mar za živali, bi te veliko lepše živele,« je poudaril Turk in dodal, da je donacija denarna v višini nekaj manj kot 400 evrov od prodanih majčk, vsebuje pa tudi sredstva za zaščito živali pred bolhami, klopi in drugimi paraziti, ki so v tem času izrazito dejavni ter zelo škodujejo živalim. »Majčke so bile predane tudi zavetišču in bodo s tem lahko nadaljevali,« je sklenil Turk.

Da živali ne bo srbelo in ne bodo zbolele

Donacije so bili v zavetišču še posebej veseli sedaj v aktualnem poletnem času. Veterinarka Mojca Grilc je dejala, da bodo denar porabili za terapije in zdravljenje, preostali del donacije (antiparaziti) pa za zaščito tamkajšnjih živali. »Zdaj je glavna sezona klopov in bolh, zato je ta donacija predvsem za živali zelo zaželena, da jih ne bo srbelo in ne bodo zbolele,« je razložila Grilčeva.

Mojca Grilc: »V zavetišču imamo približno 30 psov in preko 60 muc.«

Vsake donacije izredno veseli

Tačas imajo v zavetišču največ težav z zavrženimi mačjimi mladiči, ki jim sproti polnijo razpoložljive kapacitete. V zavetišču imajo približno 30 psov in preko 60 muc, zato se za pomoč pri slednjih obračajo na ljudi, da jih prevzamejo začasno in zanje posrbijo. »Ko t. i. baby boom popusti, jih bomo vzeli nazaj,« je dejala Grilčeva in dodaja, da se v zavetišču vselej trudijo pridobiti kakšne donacije, ampak jim vedno ne uspeva, zato so vsake izredno veseli.

Posebno previdnost pri sprehodih psov

Glede sprehajanja psov pa pravi, da v teh vročih dneh začenjajo že ob 8. uri. »Sprehajalcem, še posebej danes, ko je zelo vroče, svetujemo, da se za največ pol ure odpravijo v bližnji gozd, saj ne želimo, da se psi pregrejejo. Sicer pa živalim menjamo vodo dvakrat na dan in jih pogosto opazujemo, kletke pa jim ob čiščenju tudi vlažimo z vodo,« je sklenila Grilčeva.