Na ponedeljkovi seji mestnega sveta so svetniki Mestne občine Maribor (MOM) sprejeli sklep o dokapitalizaciji doma starejših občanov Dom pod gorco. MOM bo pripomogla z vložkom treh parcel in s tem omogočila širitev doma.

Dokapitalizacija Doma pod gorco bo izvedena v obliki treh parcel v vrednosti 351.000 evrov, med samo zgradbo doma in objektom z varovanimi stanovanji. Kot poroča Radio Maribor, na omenjenih parcelah zdaj ležijo zunanji fitnes, kapelica in zelenica.

Zaenkrat le idejni projekt

Zelenica je bila sprva namenjena za gradnjo prostorov Mestne četrti Studenci, a so se temu odpovedali. Tako bo prav zelenica primerna za širitev doma, ki bo bogatejši za 60 postelj.

Tako bo prav zelenica primerna za širitev doma, ki bo bogatejši za 60 postelj.

Direktor doma, Gregor Žigon je za Radio Maribor pojasnil, da nazorne časovnice projekta še nimajo in zaenkrat ostajajo le na idejnem projektu. Prijavili se bodo na razpis za koncesijo, nato pa bodo imeli več časa za razmislek kako naprej.

Nujna potreba po širitvi

Dom pod gorco je poln. Čakalne dobe za dvoposteljno sobo so od 8 mesecev do enega leta, za enoposteljno pa skoraj najmanj 3 leta. Trenutna situacija je zaradi epidemije virusa Covid-19 čakalne dobe še povečala.

Dom je bil dokapitaliziran že trikrat

MOM je dom dokapitalizirala že trikrat, nazadnje leta 2014. Takrat je šlo za olajševanje odplačevanja posojil v vrednosti 12,4 milijona evrov, ki so bila najeta za gradnjo doma. Zaenkrat so dolg z odplačili glavnine in s prodajo zemljišč znižali na približno 7 milijonov so še navedli na Radiu Maribor.