Mariborska občina išče zasebnika, ki bi na več lokacijah v mestu poskrbel za program in ponudbo samo. Odločili so se, da za Čarobni december ne bodo porabljali občinskega denarja. Na drugi strani pa Mariborčane čaka nova praznična okrasitev, v zraku je tudi možnost postavitve drsališča ob Pekrskem potoku.

FOTO: MP Produkcija

Le še dva meseca in pol nas ločita do leta 2020, december je tako rekoč pred vrati, a sam potek Čarobnega decembra v Mariboru še vedno ni znan. Namesto Zavoda za turizem Maribor-Pohorje, Mestna občina Maribor tokrat išče zasebnika, ki bi na več lokacijah v mestu poskrbel za program in ponudbo samo. Pa je časa dovolj? Kdo se lahko v pičlih treh tednih loti celotne organizacije?

Odločili so se, da ne bodo porabljali občinskega denarja

Zamislili so si povsem nov model izvedbe decembrskih prireditev. Na MO Maribor so nam pojasnili zakaj so se odločili za takšen korak: »Po natančni proučitvi Čarobnega decembra 2018, pri katerem smo ugotovili več anomalij, in v želji, da letošnje božično-novoletne prireditve izvedemo kvalitetno, a hkrati tudi racionalno, smo se odločili za nov model – za možnost, po kateri ne porabljamo občinskega denarja.« Kaj to konkretno pomeni? Bodoči najemniki božičnih stojnic v Mariboru bodo med seboj tekmovali po načelu “kdo ponudi več”. Občina pa jim pri tem finančno ne bo pomagala.

Zadnji dan za prijavo

Z razpisom želijo najti najemnike javnih površin in opreme kot so stojnice, hiše in oder za izvedbo prireditev ter silvestrovanja na prostem v Mariboru na naslednjih prizoriščih: Trgu Leona Štuklja, Ulici škofa Maksimiljana, Trgu Svobode, Grajskem trgu in Vetrinjski ulici. Poleg prireditvenega odra bodo tako oddali okoli 80 stojnic in 17 hišic. Danes je zadnji dan, da se lahko potencialni najemniki, prijavijo na razpis. Ne le, da bodo morali dati lasten finančni vložek, poleg tega morejo ustrezati še veliko pogojem. Zanimalo nas je kako bodo na občini šli naproti najemnikom. »Od najemnikov pričakujemo, da bodo pripravili program Čarobnega decembra 2019, pri tem bodo morali upoštevati zahteve iz javnega povabila glede kakovosti in pestrosti tako programa kot gostinske ponudbe. Pri pripravi in izvedbi prireditev ter ponudbi na stojnicah bodo seveda ves čas sodelovali z Zavodom za turizem Maribor-Pohorje in Mestno občino Maribor,« povedo.

Zakaj ima prednost višina najemnine in ne ponudba sama?

Najbolj nenavadno je dejstvo, da ima pred ponudbo, prednost višina najemnine. Višina ponujene najemnine je, po besedah MO Maribor, le eno od meril, po katerih bo petčlanska komisija izbirala med prejetimi ponudbami. »Druga, enakovredna merila so kakovost in pestrost programa ter gostinske ponudbe in promocija mesta in same prireditve. Komisija bo izbrala najemnika, ki bo dal najbolj celovito ponudbo, pripravljeno po teh merilih. V komisiji za izbor najemnikov so štiri članice iz mestne uprave Mestne občine Maribor in ena iz Zavoda za turizem Maribor-Pohorje.«

Lahko Mariborčani pričakujemo drsališče na desnem bregu Drave?

Več let smo lahko v Mariboru drsali na Trgu svobode, šlo je za tradicionalno drsališče, ki je mestu dalo poseben praznični duh. Lani je bila postavitev drsališča dlje časa pod vprašajem. Zapletlo se je pri birokratskih zadevah. Po številnih dogovorih, sta se Zavod za turizem Maribor – Pohorje in Mestna občina Maribor naposled le dogovorila za financiranje. MO Maribor je zagotovila dobrih sto tisočakov. Tako smo lahko lansko zimo drsali na Trgu generala Maistra, na drsalni stezi v dolžini 140 metrov.

Drsališče se je v mestu dobro prijelo, obiskanost je bila nad pričakovanji. Direktor družbe Mopa, ki je postavila drsališča nam je letos marca dejal, da si želijo konec leta 2019 postaviti  še večje drsališče in zagotovil, da možnosti zagotovo so. Kot kaže pa so se na mariborski občini odločili drugače in se drsališče vrača na prvotno lokacijo.

»V naslednjih dneh bomo objavili javni poziv za postavitev mestnega drsališča. Osrednje drsališče bomo letos znova umestili na med Mariborčani dobro sprejeto lokacijo Trg svobode.Ta bo posebej namenjen družinam; ob drsališču bodo tudi otroška igrala. Razmišljamo pa o še dodatni lokaciji in drsališču na desnem bregu Drave, ob Pekrskem potoku.«

Kot nam je uspelo izvedeti je bilo drsališče na lanski lokaciji prevelik zalogaj. Poleg tega, je prišlo do vprašanja ali bi sploh dobili soglasje. Direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch, nam je marca letos dejala, da je pustilo pozitiven pečat, a je bila razočarana nad odnosom ljudi, ki niso spoštovali okolja. Že tedaj jo je skrbelo, da so s svojim početjem ogrozili nadaljevanje te krasne zgodbe.

Prvič okrasitev Slomškovega trga in desnega brega Drave

Kot kaže pa so se odločili tudi za nadgradnjo praznične dekoracije in bodo tako nadaljevali s trendom lanskega leta, ko so postavili številne nove lučke med drugim na mestnem griču Piramida. Lani nam je župan Maribora Saša Arsenović dejal, da se zaveda, kako pomemba je praznična podoba mesta in da ima zagotovo velik pomen tudi za obisk turistov. Rdeča nit letošnje dekoracije bo prav tako kot pretekla leta, belo-vijolična.

»Mesto bo v prazničnem času okrašeno z vso obstoječo praznično razsvetljavo, vključno s šestimi novoletnimi jelkami. V letošnjem letu se obeta tudi nekaj novosti, prvič bo okrašen Slomškov trg in desno nabrežje reke Drave. Trenutno potekajo postopki nabave dodatnih okrasitvenih elementov,« so nam dejali na občini. Na postavki Novoletna krasitev mesta v proračunu za leto 2019 je 100 tisočakov.

V proračunu za letošnje leto je navedeno: »Sredstva na postavki so namenjena pokrivanju materialnih stroškov obnove in nabave svetlobnih okraskov za božično-novoletno krasitev mesta in okolice oziroma praznični razsvetljavi. Sredstva v višini 14.333 EUR bomo tudi uporabili za plačilo del, ki so se že začela v letu 2018 in se plačilo izvede v letu 2019.«

So izvajalci znani že pred koncem razpisa?

Pred nekaj dnevi so se na družabnih omrežjih pojavila namigovanja, da so glasbeni izvajalci za program letošnjega Čarobnega decembra že znani. Stojan Auer je zapisal: »Nekateri glasbeni izvajalci pa medtem na svojih spletnih straneh že najavljajo svoj nastop z lokacijami in datumi! Sodeč po tem, še preden se je zaključil razpis in še preden se je komisija sploh formirala, se sestala, kaj šele izbrala?? Ni kaj. Očitno bo tudi letošnje dogajanje v Mariboru za prenekatere v znamenju čarobnega decembra.« Ko smo ga nato povprašali o katerih izvajalcih je govora in kako sicer komentira javni razpis o katerem smo govorili na pričetku članka pa nam je nič konkretno dejal: »Odločitev o načinu, izboru in izvedbi Čarobnega decembra je v pristojnosti župana MOM, g. Saše Arsenoviča. Nanjo člani Mestnega sveta MOM nismo imeli vpliva. O tem vprašanju prav tako nismo razpravljali v koaliciji ali mestnem svetu.«

Kako komentirajo prej omenjena namigovanja, smo povprašali tudi na občini: »Rok za predložitev ponudb v javnem povabilu se izteče 21. oktobra. Dokler komisija ne konča svojega dela, torej ne opravi izbora, nihče ne more vedeti, kdo vse bo nastopil na prireditvah Čarobnega decembra 2019.«