Prednost pri obravnavi na urgenci ima bolnikovo zdravstveno stanje in ne starost pacienta. Se pa osebje UKC Maribor vseeno trudi, da otroke, med katerimi imajo mnogi strah pred bolnišnico in belimi haljami, obenem pa trpijo še bolečine, čim hitreje oskrbijo.

Mariborski urgentni center zaradi različnih vzrokov vsak dan obišče ogromno ljudi in večurno čakanje je nekaj povsem običajnega. Že pred časom so zdravniki izpostavili, da je med pacienti le tri odstotke takih, ki so življenjsko ogroženi in torej po definiciji potrebujejo urgentno medicinsko pomoč. Mnogi drugi poiščejo zdravniško pomoč že zaradi najmanjše poškodbe, kar še povečuje čakalno vrsto, v kateri se vsak dan znajde tudi mnogo otrok.

Nujna medicinska pomoč namreč pomeni izvajanje nujnih ukrepov zdravnika in njegove ekipe pri osebi, ki je zaradi bolezni ali poškodbe neposredno življenjsko ogrožena, oziroma pri kateri bi glede na bolezenske znake v kratkem času lahko prišlo do takšne ogroženosti. Namenjena je pacientom, ki zdravniško pomoč potrebujejo takoj, v nujnih stanjih, da so lahko hitro in kvalitetno oskrbljeni.

Otroci zaradi čakanja še bolj občutljivi

Zanimalo nas je, kako so na mariborski urgenci obravnavani najmlajši. Mnogi imajo strah pred zdravniškim osebjem, se jih ne da potolažiti in jim pojasniti, da je pač potrebno čakati, obenem pa jih pestijo še bolečine ob poškodbe ali bolezni. Kako je v takih primerih? Ali imajo otroci prednost pri obravnavi ali pa so prav kot vsi drugi vrženi v dolgo čakalno vrsto in stisko zaradi dolgega čakanja, ki je za urgenco še posebej značilna?

Kot nujna stanja v pediatriji so navedena motnje zavesti, krči-konvulzije, težko dihanje, bolečine, neustavljivo bruhanje, pogosto odvajanje tekočega blata, zmanjšano uriniranje, vročina, sistemske alergijske reakcije, večja gnojna vnetja kože in večje lokalne reakcije po pikiž žuželk, poškodbe kot so udarnina glave, zlomi, zvini, večje rabe, krvavitve ter tujek ali sum na tujek v dihalih, prebavilih, očesu, ušesu, nosu itd.

“Otrok se je poškodoval pri športni aktivnosti in potreben je bil obisk urgence zaradi šivanja. Reševalec nam je dejal, da po poklical v UKC Maribor in da čakanje ne bo potrebno, saj gre za otroka. A temu ni bilo tako. Pri obravnavi nismo bili deležni nobenega preskakovanja vrste, počakati smo morali tako kot vsi ostali. Otroka je to čakanje izčrpalo bolj, kakor sama poškodba,” je pojasnila naša bralka.

Starost ne igra vloge, a se trudijo, da otroci ne čakajo predolgo

Kot je za Maribor24.si pojasnil Roman Košir, predstojnik Urgentnega centra UKC Maribor, so vsi poškodovani otroci tako kot odrasli v Urgentnem centru triažirani in pregledani tako hitro, kot to zahteva njihovo zdravstveno stanje. Tudi otroke takoj pregleda ustrezno izobražena triažna diplomirana medicinska sestra, ki stanje otroka takoj pove zdravniku.

“Samo po sebi to ne pomeni, da bomo otroke pregledali takoj, kajti v tistem trenutku imamo lahko v obravnavi nekoga odraslega, kjer je stanje kritično in mu moramo pomagati prej. Reševalci na terenu ne poznajo naše organizacije in niso zaposleni v UKC Maribor, zato takšne dezinformacije ne presenečajo. Prednost pri obravnavi ima nedvoumno bolnikovo zdravstveno stanje in ne starost pacienta. Se pa vseeno trudimo, da otroke čim hitreje oskrbimo,” je še dodal Košir.

Dežurna ambulanta za otroke in mladostnike do 19 let deluje v pritličju Vošnjakove 2, Maribor, in sicer ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 8. do 20. ure. Nočna dežurna ambulanta za otroke in mladostnike do 19 let deluje vsak dan od 20. do 23. ure.

3. junija, ko je biil obravnavan omenjen otrok, so sicer po besedah Koširja v Urgentnem centru pregledali približno 230 ljudi, od tega je bilo približno tretjino različnih poškodb, v ostalih primerih pa je šlo za različna bolezenska stanja. Vsako letu v urgentnem centru pregledajo skupaj s kolegi iz Zdravstvenegaa doma Maribor približno 85.000 pacientov.

Otroci se lahko potolažijo z igračkami

Tudi v UKC Ljubljana otroci nimajo absolutne prednosti pri obravnavi na urgenci. “Prednostno obravnavo zagotavljamo tistim pacientom, katerih zdravstveno stanje zahteva hitro ukrepanje,” navajajo. Otroci lahko sicer s seboj prinesejo igračke, ki jim bodo krajšale čas med čakanjem in jim bodo v tolažbo med obravnavo. Priporočajo, da te igračke niso prevelike, da ne povzročajo hrupa in da jih je lahko očistiti.

Dežurna ambulanta za otroke in mladostnike do 19 let deluje v pritličju Vošnjakove 2, Maribor, in sicer ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 8. do 20. ure. Nočna dežurna ambulanta za otroke in mladostnike do 19 let deluje vsak dan od 20. do 23. ure.

Glede obolelih otrok se lahko starši v Mariboru obrnejo tudi na Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca, saj zdravstveni dom in pediatri zasebniki pokrivajo dežurne urgentne ambulante za obolele otroke. Dežurna ambulanta za otroke in mladostnike do 19 let deluje v pritličju Vošnjakove 2, Maribor, in sicer ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 8. do 20. ure. Nočna dežurna ambulanta za otroke in mladostnike do 19 let deluje vsak dan od 20. do 23. ure.

Katera so nujna stanja v pediatriji?

Kot je navedeno v zloženki Nujna stanja v pediatriji, ki jo je izdal Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca, imajo sicer prednost pri obravnavi dojenčki do tretjega meseca starosti, otroci z onkološkimi obolenji, otroci s posebnimi potrebami, otroci na imunosupresivni terapiji.

Kot nujna stanja v pediatriji pa so navedena motnje zavesti, krči-konvulzije, težko dihanje, bolečine, neustavljivo bruhanje, pogosto odvajanje tekočega blata, zmanjšano uriniranje, vročina, sistemske alergijske reakcije, večja gnojna vnetja kože in večje lokalne reakcije po pikiž žuželk, poškodbe kot so udarnina glave, zlomi, zvini, večje rabe, krvavitve ter tujek ali sum na tujek v dihalih, prebavilih, očesu, ušesu, nosu itd.  Več koristnih informacij o nujnih stanjih v pediatriji na tej povezavi.