Malčki se po dveh mesecih vračajo v vrtce. Starši so zaskrbljeni, a v vrtcih zagotavljajo, da bodo naredili vse kar je v njihovi moči, da se bodo otroci počutili varno in da bodo srečni.

FOTO: vrtec-ozupancica-mb.si

V ponedeljek, 18. marca, bodo v mnoge vrtce in osnovne šole zakorakali malčki, ki so bili več tednov doma. Vodstvo vrtcev je več dni čakalo na navodila, da so lahko pričeli s pripravo, k kot priznavajo, ni bila lahka. Potrebna so bila namreč številna usklajevanja otrok in zaposlenih.Vrtci so pretekli teden objavili obvestilo in naslov za prijavo otroka nazaj v vrtec. Ob sami vrnitvi pa morejo starši priložiti tudi izjavo o zdravstvenem stanju otroka. V prvi starostni skupini bo lahko do osem otrok, v drugi starostni pa do deset otrok.

Potrebno je bilo načrtovanje prisotnosti in dejavnosti otrok v vrtcu ter sam čas prihoda in odhoda otroka iz vrtca, z namenom izognitve gneče v garderobi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so svetovali celo, da lahko sprejemajo otroke zunaj, pred vrtcem, a je potrebno organizirati zbiranje tako, da se skupine ne mešajo in so primerno oddaljene.

Priporočil se nekateri ne bodo mogli držati v celoti

Nekateri mariborski vrtci se srečujejo ne le s časovno stisko temveč tudi prostorsko. Država je izdala priporočila, a teh nekateri zagotovo ne bodo mogli upoštevati v celoti. V zadnjem tednu so tako potekali številni sestanki. Na vodstva vrtcev pa se pogosto obračajo zaskrbljeni starši, ki jih skrbi vrnitev in ukrepi, ki jih bodo njihovi otroci deležni. V vrtcih pa zagotavljajo, da bodo naredili vse kar je v njihovi moči, da se bodo otroci počutili varno in bodo srečni.

Za vrtce naporen teden, pojavile so se manjše težave

Predsednica Skupnosti mariborskih vrtcev, sicer ravnateljica Vrtca Pobrežje Branka Šamec nam je povedala, da se v Mariboru v vrtce vrača okoli 50 odstotkov otrok. “Imamo majhne težave, saj je ponekod na določene skupine kakšen otrok ali dva preveč po teh normativih, ki so predvideni.To bomo skušali reševati na nivoju posameznih vrtcev.”

“Imamo majhne težave saj je ponekod na določene skupine, kakšen otrok ali dva preveč po tej normativih, ki so predvideni. To bomo skušali reševati na nivoju posameznih vrtcev.”

Za pomoč se bodo obrniti tudi na Mestno občino Maribor. “Prosili jih bomo, če nam dovolijo, da imamo po posameznih oddelkih kakšnega otroka več nad tem priporočenim številom.” Z junijem pričakujejo, da se bo v vrtce vrnilo še več otrok, saj so se že pričeli ponovno prijavljati. Eden izmed skrbi je bila tudi ali bo dovolj prostorskih zmogljivosti in kadra. Šamcova pojasni: “Ni večjih težav, zgolj nekaj zaposlenih bo ostalo doma. Za nami je naporen teden in želimo si, da bo vse dobro steklo.”

Številni sestanki in načrtovanja, a določenim težavam se ni moč izogniti

Ester Mlaj, ravnateljica vrtca Ivana Glinška Maribor nam je povedala, da je interes za prihod v njihov vrtec velik. Po prvih podatkih, ki so jih prejeli do 13. maja, se 60 odstotkov otrok vrača v vrtec. Najavljenih je okoli 300 otrok od 520 vpisanih. V njihovih enotah je skupno zaposlenih 110 ljudi, na delo se jih vrača 105.

“Dragi otroci, pripravljamo se na vaš prihod,” so zapisali v vrtcu Ivana Glinška Maribor.

“Srečujemo se s časovno in prostorsko stisko pred odprtjem vrtca. Zaradi vseh priporočil in navodil, ki nam jih narekuje država, se trudimo zadovoljiti vsem pogojem, hkrati pa nikakor ne bomo mogli upoštevati omejitvenih zgornjih normativov števila otrok v oddelku ob odprtju, ker je za ponovno vključitev v vrtec prijavljenih več kot le 8  oz. 10 otrok na oddelek,” nam je dejala in pojasnila, da je za njimi usklajevalnih sestankov, predpriprav in načrtovanja kako v praksi zadostiti vsem zahtevanim pogojem dela in priporočilom.

“Vsekakor je situacija nezavidljiva za vse, ki smo se znašli v njej, vendar pa bomo storili vse in še več, da bomo zagotovili varen in miren ter vzgojno usmerjen začetek odprtja vrtcev,” zaključi.

“Potrudili se bomo, da bomo vsi srečni”

V Vrtcu Otona Župančiča Maribor, kjer je okoli 560 otrok, prav tako beležijo 50 odstotni vpis otrok. Jerneja Horvat nam je povedala, da so starši precej zaskrbljeni: “Zelo velik interes zaznavamo po vrnitvi v juniju, a več informacij kako bo takrat, jim zaenkrat ne moremo dati, saj jih še sami nismo prejeli in ne vemo kako bo. Čakamo na epidemiološko sliko, kaj se bo zgodilo v tem času, in kako bodo nadaljevali s sproščanjem ukrepom.”

“Držali smo se priporočil NIJZ, oblikovali smo manjše skupine po 8 in 10 otrok. Tudi glede na poklic staršev smo prilagodili skupine, gledali smo, da so skupine takšne kot so priporočila. Naredili smo stalne skupine,  vsaka skupina bo imela svoj delovni čas in otroci se ne bodo združevali. Ostajali bodo z istimi vzgojiteljicami, v tem času ne bo nikakršnih sprememb ne v skupini, ne z vzgojiteljicami,” še pojasni.

Od Civilne zaščite so že prejeli zaščitne maske. Staršem so dali protokol na splet in Facebook stran. “Dobrodošli nazaj v vrtcu, potrudili se bomo, da bomo vsi srečni. Da se bomo počutili varno in predvsem da bodo srečni tako otroci kot starši. Vem, da so starši zaskrbljeni, ampak veste, da bomo poskrbeli za otroke v najboljši možni meri,” je še dejala Horvatova.

“Dobrodošli nazaj v vrtcu, potrudili se bomo, da bomo vsi srečni. Da se bomo počutili varno in predvsem da bodo srečni tako otroci kot starši. Vem, da so starši zaskrbljeni, ampak veste, da bomo poskrbeli za otroke v najboljši možni meri.”

Povečana fizična razdalja med ljudmi zmanjšuje možnost okužbe

“Najpomembnejši ukrep za nadzor okužbe je, da bolni ostanejo doma. Higiena kihanja in kašlja ter vzdrževanje primerne razdalje sta ključnega pomena za omejevanje širjenja virusa in drugih mikroorganizmov s kapljicami, medtem ko je higiena rok in zlasti izogibanje dotikanju obraza z nečistimi rokami pomembna za preprečevanje posrednega stika z mikroorganizmi. Povečana fizična razdalja med ljudmi zmanjšuje možnost okužbe, še preden se pojavijo znaki in simptomi bolezni,” so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Prekuženost otrok podobna kot pri drugih starostnih skupinah

Kaj točni bo odprtje pomenilo za Slovenijo še ni znano, saj so bili vrtci tudi v tujini precej časa zaprti in še ni veliko izkušenj. ” Slovenska raziskava o okuženosti in prekuženosti prebivalcev pa je pokazala, da je prekuženost otrok podobna kot pri drugih starostnih skupinah,” povedo na NIJZ.

Posebna pravila ob vrnitvi

Ob vrnitvi bodo veljala posebna pravila. Za starša, ki pripelje otroka, je obvezna uporaba zaščitne maske. Pred vstopom in izstopom iz vrtca si mora ustrezno razkužiti roke. V garderobe lahko starši vstopajo posamično in morajo pri tem upoštevati varnostno razdaljo med otroki in starši. Pred igralnico bo otroka prevzela vzgojiteljica. Zadrževanje staršev oz. spremljevalcev otrok v vrtcu ni dovoljeno ne v notranjosti ne na zunanjih površinah vrtca.

Otroci ne bodo potrebovali zaščitne maske

Največ staršev je skrbelo, da bodo morali najmlajši uporabljati zaščitno masko. A ta ne bo potrebna. Kakšni so ukrepi pa v tabeli spodaj.

“Zavedamo se, da zaradi specifike dela z otroci, vzgojitelji ne morejo vsega izvajati, zato smo navodila prilagodili,” je pojasnila strokovnjakinja za področje mladine in zdravja otrok Polonca Truden Dobrin. Otroci v vrtcu ne bodo potrebovali razkuževanja, zgolj umivanje rok z milom, v šolah bodo na voljo tudi razkužila. Več o ukrepih najdete TUKAJ..

“Potrebe po bližini ne smemo prezreti, zlasti ob ponovnem odprtju vrtcev, ko imajo nekateri otroci posebno potrebo po bližini. Zaposleni naj si npr. pred in po tolaženju ali crkljanju otrok umijejo roke,” je dejala strokovnjakinja za področje mladine in zdravja otrok Polonca Truden Dobrin.