V Mariboru je bilo do konca julija testiranih 8053 oseb, dnevno jih testirajo med 40 in 50. Največ pozitivnih oseb, ki so jih potrdili, je bilo iz starostne skupine rojenih med leti 1960 in 1969. Drive in sistema v Mariboru zaenkrat ni v planu, pripravljene so druge rezervne lokacije.

V začetku marca je v Mariboru začela obratovati vstopna točka za bolnike iz mariborske regije. To so postavili na Cesti proletarskih brigad poleg Mercator centra. V maju se je preselila na Tezno, v prostore tamkajšnje zdravstvene postaje. S selitvijo so zagotovili boljše pogoje zaposlenim.

Vstopna točka se je odprla v marcu.

»Zaposleni morajo biti v zaščitni opremi, zračenje je možno samo prek oken, zato je v šotoru, ko je vročina, zelo težko delati. V zdravstveni postaji na Teznu pa imamo celoten trakt, ki je prazen in ločen od preostalega dela zdravstvene postaje, ima poseben vhod in drug dostop z avtomobilom, zato bomo lahko zagotovili popolno ločitev bolnikov, ki pridejo na testiranje zaradi covida-19, in bolnikov, ki bodo prišli tja iz drugih razlogov,« so ob selitvi pojasnili v zdravstvenem domu.

Včeraj, 7. avgusta je bilo v Sloveniji opravljenih 829 testiranj, od tega je bilo 14 oseb pozitivnih. Trenutno je hospitaliziranih 22 oseb, tri potrebujejo intenzivno nego. Eno osebo so odpustili iz bolnišnice, prav tako so sporočili o novi smrtni žrtvi.

V Mariboru testiranih več kot 8000 oseb

V Sloveniji je bilo do 31. julija testiranih 131.053 oseb, od tega v Mariboru 8053 oseb. Govorili smo z Aleksandrom Jusom, mag. zdravstvene nege, pomočnikom direktorja za zdravstveno nego Zdravstvenega doma Maribor, ki nam je povedal, da se je v zadnjih dveh tednih število testiranj nekoliko zmanjšalo, v primerjavi z začetkom meseca julija. Sedaj dnevno testirajo med 40 in 50 osebami.

5. marca prva okužba v Mariboru, mesec dni kasneje prva smrtna žrtev

Prvi primer koronavirusa v Mariboru je bil zabeležen 5. marca. Prvi okuženi je bil 32-letnik sicer zaposlen v UKC Maribor. V UKC Maribor so konec marca aktivirali fazo 5. S tem dnem so pričele delovati le dežurne službe, ustavilo se je delovanje vseh ambulant, razen urgentnih. Prav tako se je ustavil ves operativni program, razen nujnih operacij, vključno s karcinomskimi operacijami in vsa diagnostika. 2. aprila so zabeležili prvo smrtno žrtev, dan kasneje še drugo. Prva oseba, ki je umrla, je bila pripeljana iz doma starostnikov, naslednji dan pa oseba, ki je bila že dlje časa v intenzivni enoti. Trenutno beležijo tri smrtne žrtve, zadnja oseba je umrla 16. aprila.

Prvi primer koronavirusa v Mariboru je bil zabeležen 5. marca. 2. aprila so zabeležili prvo smrtno žrtev. Prva oseba, ki je umrla, je bila pripeljana iz doma starostnikov.

Do 31. julija, ko smo v Mariboru nazadnje potrdili dve novi okužbi, je bilo skupno sicer potrjenih 56 primerov. 52 oseb je koronavirus prebolelo, trenutno so le štirje primeri aktivni. Maribor ima sicer več kot 112.000 prebivalcev.

Najmlajša oseba nekajmesečni dojenček

Največ pozitivnih oseb, ki so jih potrdili, je bilo iz starostne skupine rojenih med leti 1960 in 1969, teh je bilo 36. »Najmlajša oseba, pozitivna na naši vstopni točki, je bil deček, rojen 2019, najstarejša oseba pa ženska, rojena 1938,« pove Jus. 27 pozitivnih so zabeležili v starostni skupini rojenih med leti 1970 in 1979, enega manj v starostni skupini 1980 in 1989 ter 24 primerov, ki spadajo v starostno skupino oseb rojenih med 1990 in 1999 letom.

Drive in sistema v Mariboru zaenkrat ni v planu, pripravljene so druge rezervne lokacije

V Ljubljani so uvedli “drive in” opcijo testiranja. Zanimalo nas je, ali o omenjeni možnosti razmišljajo tudi v Mariboru. Jus nam je pojasnil, da morajo, glede na to, da na vstopno točko prihajajo pacienti, ki imajo morebiti kakšno drugo bolezen, hkrati pa bolezenski znaki kažejo na morebitno okužbo na Covid 19, pri pacientih opraviti pregled, pogosto pa opravijo tudi laboratorijske preiskave, da dobijo ustrezno terapijo in zdravljenje. »Iz tega razloga v tem trenutku »drive in« sistema ne bomo organizirali. Seveda pa imamo pripravljene načrte za morebitno povečanje števila testiranj, ko vstopna točka na trenutni lokaciji ne bi bila zaradi večjega števila pacientov primerna za takšno izvedbo.«

»Iz tega razloga v tem trenutku »drive in« sistema ne bomo organizirali. Seveda pa imamo pripravljene načrte za morebitno povečanje števila testiranj, ko vstopna točka na trenutni lokaciji ne bi bila zaradi večjega števila pacientov primerna za takšno izvedbo.«

V ta namen imajo pripravljeni dve rezervni lokaciji. Ena je na lokaciji Ceste proletarskih brigad ob njihovi enoti nujne medicinske pomoči, kjer imajo na zemljišču Zavarovalnice Sava postavljene bivalnike, v katerih so testiranja izvajali do junija, druga lokacija pa je na območju ob zdravstveni postaji Nova vas.

Ena izmed rezervnih lokacij je tik ob zdravstveni postaji Nova vas.

Po vnovičnem povišanju števila okužb so se pojavila namigovanja, da je koronavirus nekoliko oslabel. Stanje v bolnišnicah in na intenzivnih enotah je precej milejše kot pred meseci. Jus meni, da taka namigovanja in predvidevanja ne držijo. »Ljudje pa so se prehitro sprostili in opustili zaščitne ukrepe, ki se jih bomo morali držati tudi v prihodnje.«

»Ljudje pa so se prehitro sprostili in opustili zaščitne ukrepe, ki se jih bomo morali držati tudi v prihodnje.«

Pozitivnih sedem zdravnikov

Kot smo poročali konec junija, je v Mariboru prišlo do okužb tudi med zdravniki. Od potrjeno sedmih okuženih zdravnikov s COVID 19 se je le eden zdravnik udeležil srečanja v Črni gori in to v času, ko je bila le ta COVID varna država, torej na zelenem seznamu. Na srečanje je bil povabljen kot sodelavec v ekipi strokovnjakov v okviru Centra za evropsko prihodnost v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije.

Nobeden ni resneje zbolel

Po razgovoru z zaposlenimi, pri katerih so potrdili okužbo s COVID 19, pri nobenem izmed njih niso ugotovili resnega zdravstvenega stanja, zaradi katerega bi bila morda potrebna hospitalizacija, dva izmed njih sta imela podobne simptome kot pri sezonski gripi, ostali so bili brez zdravstvenih težav.

»Res je, takega scenarija si ne želi nobeden, zlasti pa ne zdravstvena ustanova. Vendar se zavedamo dejstva, da vsakodnevno prihajamo v stik z mnogimi pacienti, za katere smo v primarnem zdravstvenem varstvu tista prva vstopna vrata za zdravniško pomoč in zdravljenje.«

Šlo je za scenarij, ki si ga ne želi nihče. »Res je, takega scenarija si ne želi nobeden, zlasti pa ne zdravstvena ustanova. Vendar se zavedamo dejstva, da vsakodnevno prihajamo v stik z mnogimi pacienti, za katere smo v primarnem zdravstvenem varstvu tista prva vstopna vrata za zdravniško pomoč in zdravljenje. Seveda smo bili zaskrbljeni, zlasti za zdravje naših sodelavcev in njihovih bližnjih, takoj pa smo pristopili k organizaciji službe, da je delo potekalo nemoteno, da so se izvajale vse oblike dela, tako na področju nujne medicinske pomoči, helikopterske nujne medicinske pomoči, delo v dežurni ambulanti kot tudi izvajanje nenujnih reševalnih prevozov in izven regijskih prevozov pacientov zlasti na Onkološki inštitut v Ljubljani in druge zdravstvene ustanove v državi,« pove Jus.

Vsi znova na delovnih mestih

Ves čas so izvajali tudi reševalne prevoze in premestitve pacientov izven naše države, konkretno v Srbijo, na Hrvaško in Nemčijo. Ob tem doda, da si zares oddahniti ne morejo, saj se vsakodnevno srečujejo in obravnavajo paciente, med katerimi se kar hitro lahko znajde nekdo, ki je okužen. »Pa vendar, za vse bomo vedno najbolje poskrbeli. Vsi naši zaposleni, ki so bili okuženi so se že vrnili na delovna mesta, prvi se je vrnil 16. julija, zadnji  pa 23. julija.«

Delo v zdravstvenih domovih še vedno prilagojeno

Službe za zdravstveno varstvo predšolskih otrok in šolskih otrok ter Zobozdravstveno varstvo za otroke in odrasle ne delujejo na ravni osebnega izbranega zdravnika ali zobozdravnika. Izbrani osebni zdravnik najprej triažo pacienta po telefonu in ga nato po potrebi naročil na pregled v svojo ambulanto. Izven ordinacijskih ur ambulante vam je na voljo ambulanta za splošno nujno medicinsko pomoč na tel. št. 02/333 18 09.

V primeru nujne medicinske pomoči pokličite telefonsko številko 112. Za vsa ostala vprašanja se lahko obrnete na INFO TOČKO, tel. številka 02/22-86-200. Več informacij najdete TUKAJ.

Znova zdravljenja v UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so 10. julija znova vzpostavili covid oddelek. Tako kot v prvem valu, so bolnike namestili v prostorih ginekološke klinike.

Še vedno pa velja splošna prepoved obiskov. Razen v izjemnih primerih, kot so kritično bolni pacienti, pacienti, ki so v bolnišnici že dalj časa, vendar zgolj na 1 zdravo osebo, do 30 minut, po predhodni telefonski odobritvi predstojnika oddelka, ob upoštevanju vseh predpisanih varovalnih ukrepov. Preventivni ukrep je namenjen preprečevanju širjenja virusnih okužb in velja do preklica.

Želijo si razumevanja, spoštovanja in strpnosti

Ob koncu Jus bralcem sporoča, da si želijo predvsem razumevanja, spoštovanja in strpnosti pacientov: »Vsi zaposleni v zdravstvu so v teh trenutkih trajanja epidemije zelo obremenjeni in se trudijo, da poskrbijo kar najbolje za vse paciente. Upamo, da se ljudje zavedajo, da so vsi ukrepi, ki se jih moramo držati in se priporočajo, namenjeni njihovi varnosti in boljšemu zdravju.« Poudari tudi, da vsak posameznik lahko z odgovorno skrbjo zase in za sočloveka pripomore k temu, da bomo z medsebojnim sodelovanjem hitreje premagali virus

»Vsi zaposleni v zdravstvu so v teh trenutkih trajanja epidemije zelo obremenjeni in se trudijo, da poskrbijo kar najbolje za vse paciente. Upamo, da se ljudje zavedajo, da so vsi ukrepi, ki se jih moramo držati in se priporočajo, namenjeni njihovi varnosti in boljšemu zdravju.«