Odvisno od vremena. Takšno je nenapisano pravilo. Skoraj pregovor. Ampak praksa je obenem vse bolj različna. Ni vse odvisno od vremena. V Piu na Glavnem trgu, kamor smo zavili na dokaj topli velikonočni ponedeljek, so nam denimo na naše poizvedovanje prijazno in nasmejano odgovorili, da so letos odprli ravno na dan, ko je padel sneg. Po naključju. Nič zato. So pač ciljali na datum. Le nasmeh in spoznanje, da »enkrat je pač treba odpret«.

Kako zelo lahko na toplejše zgodnjespomladanske dni, ki smo jih imeli ob prehodu iz marca na april, zamika sladoled, smo se prepričali tudi v Šentilju pri popularnem Pingu in kiosku na Pobrežju. Obakrat je bila konkretna vrsta. Kupcev ni in ni zmanjkalo.

Ne glede na to, kaj pravi koledar

»Kultura sladkanja s sladoledom se je spremenila,« pravi Mira Osvald-Mičović iz Slaščičarne Ilich, ki posluje skozi vse leto. »Danes ljudje kupujejo sladoled tudi, ko ne sije sonce in ni najtopleje, čeprav pa še vedno velja, da se prava sezona začne s prvimi spomladanskimi sončnimi žarki in traja do jeseni.«

»Danes ljudje kupujejo sladoled tudi, ko ne sije sonce in ni najtopleje, čeprav pa še vedno velja, da se prava sezona začne s prvimi spomladanskimi sončnimi žarki in traja do jeseni.«

 »Ponavadi odpiramo sredi marca,« odgovarja Šerif Demiri iz Lastovke, kjer so odprti sezonsko. Izpostavlja, da se navade kupcev spreminjajo, zato resno razmišljajo, da bi v eni od poslovalnic pod imenom Lastovka ponujali sladoled v bodoče tudi čez zimo.

Sicer naj bi nenapisano pravilo zapovedovalo, da sladoled zamika kupce, ko je zunaj vsaj 15 stopinj. Ne glede na to, kaj pravi koledar. Optimalnega, kaj šele idealnega vremena za napoved, kdaj se naj bi začela sladoledna sezona, pa ni. Gre bolj za izkušnje – pomaga pa, če je vsaj nekaj dni skupaj topleje.

Kaj se zgodi, ko pade sneg?

»Ko je vsaj 15 stopinj, gredo ljudje malo na zrak in slej ko prej jih zamika tudi sladoled,« ocenjuje Demiri. Ampak spomladi, toliko bolj v aprilu, ko naj bi bilo tudi po vremenski pratiki »devet vremen na dan«, so lahko tudi precejšnje spremembe v vremenu.

Če je bila na velikonočni ponedeljek še vrsta za sladoled, ki smo jo opazili tudi sami, so bila nato na prvi aprilski torek, ko je zapadel sneg, vrata zaprta. »Na tak dan zapremo, da. Bilo je premrzlo, moramo paziti, da se ne prehladimo še sami,« je pojasnil Demiri. Enak deževni, moker torek se je nato ponovil še v tretjem aprilskem tednu.

April in avgust sta si lahko podobna

Da pridejo slabši dnevi, je v tem poklicu pač treba vzeti v zakup: »So slabi dnevi, ampak proti naravi nič ne moremo. Če je slab(š)a napoved, se naredi manj sladoledaPredvsem pa se je spremenilo še nekaj: dež nujno ni slaba novica. »Če je malo deževalo, včasih ni bilo prometa, zdaj pa to ne vpliva več. Ljudje si domov odpeljejo, kar imamo v ponudbi,« pravi Demiri.

»So slabi dnevi, ampak proti naravi nič ne moremo. Če je slab(š)a napoved, se naredi manj sladoledaPredvsem pa se je spremenilo še nekaj: dež nujno ni slaba novica.

Ko gre za vprašanje prometa in prodaje, na najboljše dneve razlike med aprilom in recimo avgustom skorajda ni. Vrste so enako dolge. »Razlika je le v tem, da se poleti bolj porazdeli, saj je več toplejših dni. Če že, potem spomladi nastane večja gneča, poleti ni tako vse naenkrat.«

Okusi: na začetku sezone bolj mlečni

Občutek nas, ko gre za okuse, ki jih ob začetku sezone izbirajo kupci, ni varal. »Spomladi grejo res v promet bolj mlečni sladoledi, poleti pa osvežilni. Spomladi je torej več povpraševanja po čokoladnih sladoledih, prevladuje klasika, sicer pa ves čas dodajamo okuse,« pravi Demiri.

Še bolj konkretno je pojasnila Osvald-Mičovićeva. »Mlečni okusi sladoleda so bolj zaželeni pri nežnejšem spolu in otrocih, sadni pa v moškem svetu. Najljubši okus (absolutni zmagovalec) je še vedno piškotek, med sadnimi vodi mango

Konec sezone? 20. septembra

In če vas zanima, kdaj se sladoledna sezona konča? Spet je odvisno od vremena, ampak nekako sladoledarji konec sezone naravnajo na 20. september. »Takrat je po izkušnjah večino sezone že mimo. Je pa spet odvisno od vremena.« Ampak Demiri dodaja, da če že, bi prej lahko začenjali kot podaljševali sezono. »Zdaj bi lahko februarja štartali, ko je tako toplo, ker zima palč ni več zima.«