Številne priložnosti za krajšanje časa, zabavo in pridobivanje novih veščin je mogoče najti tudi, če se ne podamo na dopust v daljne kraje. V Mariboru je v času poletnih počitnic za otroke in mlade namreč organiziranih več delavnic in posebnih poletnih šol, ki s svojimi odličnimi programi kar kličejo po prijavi.

Izbira delavnic, poletnih šol in drugih dejavnosti za otroke in mlade je v počitniških mesecih tudi v našem mestu še kako pestra. Foto: ZPM

Čeprav so dopustniški dnevi kot nalašč za lenarjenje, pa lahko ponujajo odlično priložnost za učenje novih veščin, spoznavanje novih vrstnikov in krajšanje časa. V našem mestu je mogoče za otroke in mladostnike najti kar nekaj odličnih programov, ki bodo poskrbeli za aktivne počitnice kar v središču Maribora. Nekatere delavnice in poletne šole se bodo izvajale brezplačno, nekaj pa jih pester program ponuja tudi s precej ugodnimi prijavninami.

Med kus kusom, muzeji in živahnimi igrami

V Mladinskem kulturnem centru Maribor gresta robotika in kuhanje z roko v roki. MKC Maribor namreč v času poletnih počitnic otroke od 1. do 5. razreda osnovne šole vabi na posebne kuharske delavnice, ki bodo izvedene v zadnjih dveh tednih julija ter ponovno v zadnjih dveh tednih avgusta. Delavnice bodo v prostorih MKC Maribor, Ob železnici 16, trajale en teden, prispevek za enega otroka pa bo znašal 90 evrov.

Kaj vse se bo skuhalo (in pojedlo)? »Zelenjavne juhe, musako, testenine z različnimi omakami, različne mešane solate, zelenjavni kus kus, ražnjiče, pohančke, francosko solato, proseni narastek, palačinke, sadno solato, sladoledne lučke, mafine…« povedo v MKC Maribor.

Na delavnicah se ne bo le kuhalo, ampak tudi ustvarjalo in potepalo po Mariboru, posebne igre pod vodstvom strokovnjakinje pa bodo poskrbele za spoznavanje sebe, sveta, učenje strpnosti, solidarnosti, pozornosti in zaupanja vase. Več informacij in prijavnico najdete na naslednji povezavi. Še dodatna spodbuda: ob petkih se bo kuhalo in pripravljalo za pravi piknik v mestnem parku! Vas zanima še, kaj vse se bo skuhalo (in pojedlo)? »Zelenjavne juhe, musako, testenine z različnimi omakami, različne mešane solate, zelenjavni kus kus, ražnjiče, pohančke, francosko solato, proseni narastek, palačinke, sadno solato, sladoledne lučke, mafine…« povedo v MKC Maribor.

Ko LEGO kocke oživijo

V sodelovanju s Spreten.si ter konS – Platformo za raziskovalno umetnost pa MKC Maribor organizira še nekaj – brezplačne delavnice LEGO robotike, ki bodo v poletnih mesecih potekale v Kulturnem inkubatorju v bližini Glavnega trga, na Koroški cesti 18. Po koncu delavnice bodo udeleženci pravi mojstri programiranja, saj se bodo naučili izdelave in programiranja robotkov, ki lahko vozijo, letijo, svetijo, črpajo vodo …

Po koncu delavnice bodo udeleženci pravi mojstri programiranja, saj se bodo naučili izdelave in programiranja robotkov, ki lahko vozijo, letijo, svetijo, črpajo vodo …

Delavnice se izvajajo v popoldanskem času, za dodelitev termina pa je potrebno izpolniti prijavnico. Več informacij in obrazec za prijavo najdete na naslednji povezavi. Delavnice robotike pod vodstvom strokovnjakov iz Spreten.si, ki različne šole digitalnih tehnologij pripravljajo tudi med letom, so več kot dobrodošle, saj mladim sodobne tehnologije približajo na nekoliko drugačen način, hkrati pa bodo programirani robotki nadvse poučna in unikatna igračka, ki bo z vsem znanjem po vrhu gotovo vredna več kot tista iz trgovine.

Med 24. in 28. avgustom bodo v MKC Maribor strokovnjaki Malih ustvarjalcev organizirali 10-urni tečaj programiranja za otroke, starejše od 10 let, za tečaj pa bo potrebno odšteti 60 evrov. Enkratno delavnico roboprogramiranja v MC Pekarni Mali ustvarjalci prirejajo tudi 6. julija med 9. in 12. uro, cena pa se glede na predznanje in starost otroka giblje med 23 in 28 evrov.

Programiranje za dekleta, umetna inteligenca in izdelava aplikacij

Za varno, poučno in zabavno uporabo digitalnih tehnologij med mladimi bodo poskrbeli tudi na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ki v času poletnih počitnic za osnovnošolce in srednješolce organizira brezplačne delavnice.

Na eni od delavnic se bo z umetno inteligenco razpoznavalo slike, udeleženci pa se bodo lahko preizkusili tudi v razvoju interaktivne spletne aplikacije.

Računalniški navdušenci bodo lahko zbirali med šestimi delavnicami. Tako bodo na voljo programiranje v bločnih in tekstovnih jezikih za osnovne šole, delavnica o sodobnih brezžični komunikacijskih omrežjih, delavnica programiranja za dekleta, delavnica, na kateri se bodo udeleženci ukvarjali z vprašanjem Linuxa v računalništvu, na eni od delavnic se bo z umetno inteligenco razpoznavalo slike, udeleženci pa se bodo lahko preizkusili tudi v razvoju interaktivne spletne aplikacije. Več podrobnosti o poletnem dogajanju na FERI najdete na naslednji povezavi, kjer se nahajajo tudi informacije o prijavah na delavnice.

Mini poletna univerza: korona, vlak in zabava v botaničnem vrtu

Sodelovanje predavateljev in strokovnih sodelavcev z različnih fakultet Univerze v Mariboru je privedlo tudi do posebne Mini univerze, ki z različnimi aktivnostmi sicer poteka v času šolskega leta, tokrat pa pripravlja tudi posebne poletne delavnice z naslovom Znanost v vsakdanjem življenju. Dogajalo se bo med 24. in 26. avgustom med 7.30 in 15.30, delavnice pa bodo namenjene otrokom od končanega 2. do 9. razreda osnovne šole. Za poletno šolo boste odšteli 95 evrov, cena pa vključuje program delavnic, pedagoško vodenje, vstopnine in vozovnico za vlak ter vse obroke hrane in pijače. Več informacij o dogajanju ter prijavah najdete na naslednji povezavi.

Otroci se bodo v posebnem predavanju spoznali s koronavirusom, se veliko igrali, naučili nekaj novega o pajkih, preizkusili v kvizih, z vlakom odpotovali v Celje in se poučili o zelenih tehnologijah ter trajnostni mobilnosti, se učili elementov fotografije in umetnosti, v zadnjem dnevu pa bodo obiskali Botanični vrt, kjer jih bo pričakalo znanje o rastlinah, živalih, vrtnarjenju, vse skupaj pa se bo zaključilo z živahnimi športnimi igrami.

Dogajanje na poletni Mini univerzi bo več kot pestro, saj bodo otroci vsak dan obiskali različne ustanove Univerze v Mariboru, se v posebnem predavanju spoznali s koronavirusom, se veliko igrali, naučili nekaj novega o pajkih, preizkusili v kvizih, z vlakom odpotovali v Celje in se poučili o zelenih tehnologijah ter trajnostni mobilnosti, se učili elementov fotografije in umetnosti, v zadnjem dnevu pa bodo obiskali Botanični vrt, kjer jih bo pričakalo znanje o rastlinah, živalih, vrtnarjenju, vse skupaj pa se bo zaključilo z živahnimi športnimi igrami.

Od naravne kozmetike in kvačkanja do juda, potepov po Mariboru in vrhunskih celodnevnih izletov

Pestro paleto najrazličnejših dejavnosti, med katerimi bo prav gotovo vsak našel nekaj zase, ponuja tudi Zveza prijateljev mladine Maribor. Posamezne aktivnosti, urnike in podrobnosti o prijavah najdete na naslednji povezavi.

Od dravskih rib, ptic, muflonov, samoobrambe, Sončnega raja, gline, naravne kozmetike, kvačkanja, fotografiranja, pustolovskih parkov pa vse do košarke, koruznega labirinta, juda, kač in živali, ki se skrivajo v naši prsti – ZPM Maribor ponuja vse to in še mnogo več.

ZPM Maribor v času poletnih počitnic skoraj vsak dan organizira dopoldanske tematske izlete po Mariboru in njegovi okolici, celodnevne sredine izlete na nadvse zanimive destinacije, dnevne likovne in druge ustvarjalne delavnice, igranje v igralnici Doma ustvarjalnosti na Razlagovi … Od dravskih rib, ptic, muflonov, samoobrambe, Sončnega raja, gline, naravne kozmetike, kvačkanja, fotografiranja, pustolovskih parkov pa vse do košarke, koruznega labirinta, juda, kač in živali, ki se skrivajo v naši prsti – ZPM Maribor ponuja vse to in še mnogo več.