V Mariboru se danes začenja 3. Festival sprehodov, ki so ga bili zaradi epidemije novega koronavirusa prisiljeni prestaviti s pomladi na jesen. Še vedno ponuja teme, s katerimi razkrivajo bolj ali manj skrite zgodbe in kotičke Maribora, njegovo zgodovino in njegove prebivalce.

Danes se v Mariboru začenja že 3. Festival sprehodo, o čemer smo že poročali. Organizatorji, zbrani v programu Rajzefiber društva Hiša!, poudarjajo, da festival zaradi prestavitve ne bo nič manj bogat in razgiban, ampak bo ponovno potešil radovednost vseh, ki so lačni zgodb o Mariboru in njegovi okolici.

Na sprehodih odkrivanje pokopališča, Piramide in drugih znamenitosti

Format festivala ostaja podoben lanskemu. Do 4. oktobra bodo čez dan ponujali tematske sprehode, ob večerih pa se na pogovorih lotevali tem, ki so povezane s turizmom in kulturno dediščino mesta. Med drugim bodo izpostavili vinsko tradicijo tega okolja, gostili priseljence v Maribor in predstavili potenciale Pohorja in Kozjaka. Na sprehodih bo mogoče med drugim odkrivati pobreško pokopališče, mariborske mostove in trafike, grič Piramida in podzemne rove na Teznu.

Na sprehodih bo mogoče med drugim odkrivati pobreško pokopališče, mariborske mostove in trafike, grič Piramida in podzemne rove na Teznu.

Skozi zgodbe vodnikov bo mogoče spoznati kotičke, kjer sta se med bivanjem v Mariboru mudila izumitelj Nikola Tesla in slikarka Ivana Kobilica, ali prostore, ki so nekdaj služili kot javne hiše.

Nenavadne znamenitosti mesta

Kot že naslovi sprehodov povedo, ne gre za klasična turistična vodenja, ampak želijo odkrivati bolj nenavadne zanimivosti mesta. “Festival smo začeli prirejati, ker smo ugotovili, da že sami Mariborčani ne poznajo teh zgodb in ljudi. Zdi pa se nam pomembno, da domačini vzljubijo svoje mesto in v njem najdejo vse te zanimivosti,” je za STA povedala Mateja Meh iz društva Hiša!

To niso sprehodi v smislu navajanja letnic in ostalih suhoparnih zgodovinskih podatkov, ampak želimo predstaviti Maribor na bolj duhovit oziroma razgiban način.

Sprehode vodijo domačini, vsak s svojo tematiko. Tako je na programu na primer spoznavanje mariborskih grafitov, sprehod s skicirko po mestu ter Maribor skozi oči joge. “To niso sprehodi v smislu navajanja letnic in ostalih suhoparnih zgodovinskih podatkov, ampak želimo predstaviti Maribor na bolj duhovit oziroma razgiban način. Da ljudje spoznajo pristne osebne zgodbe, za katere drugače ne bi slišali,” je še povedala Mehova.

Minula leta je Festival potekal spomladi

Festival sprehodov so minula leta prirejali spomladi, letos pa so ga zaradi covida-19 izvedli le v virtualni obliki. Zdaj bo spet v živo, a bo število udeležencev na posameznem sprehodu po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) omejeno na 15 ljudi, prav tako bo med sprehajanjem treba nositi zaščitno masko in ohranjati ustrezno razdaljo.

STA