Brezovnik se je znašel v središču pozornosti zaradi očitkov plagiatorstva.

PM produkcija / Pigac.si

Po poročanju Večera, je mariborski senat zavrnil redno profesuro enemu najvplivnejših profesorjev mariborske univerze, Pravne fakultete, Boštjanu Brezovniku. V zadnjih dneh se je Brezovnik znašel v središču pozornosti zaradi očitkov plagiatorstva, podjetništva v okviru Inštituta za lokalno samoupravo ter zaslužkarstva od projekta pokrajin, kjer je vodja skupine za pripravo predlogov razdelitve Slovenije.

Plagiat izpred 6 let

Rektor Zdravko Kačič je po seji senata, ki je potekala za zaprtimi vrati, povedal, da so habilitacijo Brezovnika zavrnili s 26 od 33 glasovi. Po besedah habilitacijske komisije Brezovnika niso odslovili zaradi neizpolnjevanja formalnih pogojev, temveč zaradi primera izpred 6 let, ko bi si naj Brezovnik in njegov sodelavec Jan Žan Oplotnik prisvojila članek Brezovnikovega mentorja Boža Grafenauerja.

Članek sta poskusila objaviti pod svojim imenom, kar pa je preprečil Grafenauer sam.

Oplotnik takrat ni vedel, da je bil avtor članka tudi Grafenauer, zato se je zadeva zaključila z opravičilom in razgovorom pri takratnem dekanu Saši Preliču, ki ni izvedel nobenih sankcij.

Sedanji dekan Kačič pravi, da zadevo izpred 6 let nazaj ponovno pogrevajo, ker gre za izvolitev za trajni naziv, kjer se upoštevajo vsi podatki kandidatov, medtem pa se stališče univerze glasi, da ima Pravna fakulteta več informacij za uvedbo pravnih ukrepov kot pa pred 6 leti.

Diskreditacijski obračun

Po Besedah Brezovnika bi naj šlo za obračunavanje z njim; rektor in vodstvo Pravne fakultete mu neupravičeno pripisujejo odgovornost v zvezi z razkritji družbe Ernst&Young. Dogajanje ocenjuje kot diskreditacijo, zaradi vodenja projekta priprave pokrajinske zakonodaje. Sumljivo se mu zdi, da so se senatorji odločili na podlagi razlage profesorja Preliča, brez možnosti zagovarjanja ali predlaganja dokazov, da očitanega ni storil.

Dekan očitke o obračunavanju zavrača in zatrjuje, da so pravila za vse zaposlene enake. Vodstvo Pravne fakultete zavrača Brezovnikove navedbe, hkrati pa dodaja, da je trenutna prioriteta razčiščevanje neprimernih in nemoralnih akademskih praks za zagotavljanje integritete akademskega prostora.

Brezovnik bo tako ostal brez službe na univerzi, bo pa sprožil tožbo na upravnem sodišču.