Mestni svetniki se bodo danes po poletnih počitnicah sestali na prvi seji mestnega sveta.

Mariborski mestni svetniki bodo danes na prvi seji po poletnih počitnicah med drugim razpravljali o podaljšanju časa plačljivega parkiranja v mestu ter vzpostavitvi občinskega časopisa. S prvim želijo odvračati ljudi od tega, da bi v center mesta prihajali s svojimi avtomobili, z drugim pa redno obveščati javnost o dogajanju v občini.

V nedeljo parkiranje ostaja brezplačno

Z novim odlokom o občinskih cestah, ki ga bodo danes obravnavali mestni svetniki, bo po novem na vseh parkiriščih v t. i. beli coni obvezno plačevati parkiranje v delovnih dneh od 7. do 20. ure, kar je v večini primerov eno uro prej in tri ure kasneje kot doslej.

Po novem bo parkiranje plačljivo tudi ob sobotah dopoldne, medtem ko v nedeljo ostaja brezplačno. Cene parkiranja na teh parkiriščih ob cestah ostajajo enake kot doslej, se pa povišuje cena letnih dovolilnic, parkiranja na občinskih parkiriščih za zapornico in odvoza napačno parkiranega avtomobila.

Soglasje k imenovanju novega direktorja MRA

Na dnevnem redu današnje seje mestnega sveta so med drugim še predlog za podelitev občinskih priznanj in nagrad za leto 2019, soglasje k imenovanju novega direktorja Mariborske razvojne agencije, letno poročilo varuha bolnikovih pravic, poročilo o izvrševanju občinskega proračuna v prvi polovici leta in predlog za ustanovitev skupne občinske uprave. Obenem bo treba nekoliko spremeniti odlok o letošnjem proračunu občine, saj se načrtovana obnova stare tribune stadiona Ljudski vrt draži za 1,5 milijona evrov.

V mestnem svetu nov obraz

Med mestnimi svetniki bo danes nov obraz. Edini predstavnik NSi v 45-članskem mestnem svetu Zdravko Luketič je namreč julija odstopil in njegov stolček bo zdaj zasedel predsednik regijskega odbora stranke Bernard Memon.