Oder na Dravi, ki ga je Mestna občina Maribor v zalivu pri Vodnem stolpu postavila lani, še zmeraj čaka na gradbeno dovoljenje.

Lansko leto so v zalivu pri Vodnem stolpu postavili fiksni oder na Dravi, ki je mariborsko občino stal dobrih 300 tisoč evrov, a zanj niso nikoli pridobili gradbenega dovoljenja. Ker je bil objekt izveden brez njega, je gradbeni inšpektor 19. junija lani izdal odločbo, s katero je inšpekcijski zavezanki naložil takojšnjo ustavitev vseh del na gradnji dela odra, torej parterja v zalivu reke Drave ter odstranitev že zgrajenega dela odra, v določenem roku ter na stroške MOM.

Maribor dobil rok za odstranitev odra na Dravi

Vse skupaj je nato potihnilo do te mere, da se je Festival Lent lahko organiziral z odrom na Dravi, kot glavnim prizoriščem, ki je za mariborski festival tako poseben in tradicionalen. A še vedno je delno montažni oder na Dravi zgrajen nezakonito, tako je gradbeni inšpektorat odločil, da je potrebno odstraniti zgrajeni del odra v zalivu reke. Oder, ki je vso poletje sameval ob Vodnem stolpu, kljub temu, da so obljubljali, da je zanj pripravljenih veliko vsebin, se je nato preselil v skladišče. Stroški demontaže in skladiščenja znašajo 42 tisoč evrov.

Kljub temu, da se je oder odstranil, je za njim ostala jeklena konstrukcija, ki buri duhove okoljevarstvenikov. Pri pregledu je nato 31. januarja letos, gradbeni inšpektor ugotovil, da njihova odločba ni bila izvršena in se je nato uvedel izvršilni postopek. A spomnimo se, da je takratni župan Fištravec razlagal, da je bila pritožba MOM utemeljena in se je vse skupaj vrnilo na prvo stopnjo. Sedaj oder v skladišču le čaka na svojo usodo. Inšpektorat je namreč določil rok do katerega je MOM dolžna odstraniti zgrajeni del objekta ter vzpostaviti zaliv reke Drave vzhodno od Vodnega stolpa v prejšnje stanje. Ta rok je 15. julij.

Organizatorji Festivala Lent situacije ne želijo komentirati

A Mestna občina Maribor si prizadeva, da bi se oder legaliziral. “MO Maribor je že pristopila k postopku legalizacije odra na reki Dravi, saj je glede na dosedanji finančni vložek in bližajoč se Festival Lent to tudi najbolj smotrno,” sporočajo iz občine. Mariborska občina ima tako do poletja čas, da spelje postopek legalizacije odra. Kot je pred sejo mestnega sveta nekaterim novinarjem povedal Saša Arsenovič, je iskal tudi druge lokacije za oder na Dravi, a nobena ni zadoščala kriterijem. “Naredili bomo vse, da bo oder zakonit in ga bo letos možno uporabiti kot glavno prizorišče Festivala Lent.

Ker je Festival Lent v organizaciji Narodnega doma, od katerih tudi MO Maribor pričakuje kak dogovor, smo se obrnili tudi na njih. Povprašali smo jih, kako negotovost odra na Dravi vpliva na organizacijo samega festivala ter kako sami vidijo problematični oder in kakšno usodo zanj bi si želeli sami. A v Narodnem domu zaenkrat nastale situacije še ne želijo komentirati. Tako preostane le čakanje in vprašanje, ali bo oder na Dravi letos sploh prizorišče Festivala Lent?