Organizacije Čarobnega decembra v Mariboru letos ni želel prevzeti nihče, obstaja pa velika verjetnost, da se bo zgodba ponovila tudi z razpisom za drsališče. Kako bo Mestna občina Maribor postopala v tem primeru?

Nedavno je odjeknila novica, da se za financiranje in izvedbo tradicionalnega Čarobnega decembra ni javil nihče, Mestna občina Maribor in Zavod za turizem Maribor-Pohorje pa bosta tako morala za izvedbo v nekoliko okrnjeni obliki poskrbeti sama. Stroškom pa se občina želi izogniti tudi pri postavitvi drsališča na prostem, čemur služi občinski razpis za ureditev drsališča, na katerega se lahko ponudniki prijavijo do 29. oktobra.

Kot poroča Radio Maribor, je odločitev občine, da vse stroške decembrskih prireditev prepusti zasebnemu izvajalcu, povzročila pravo verigo dogodkov. Mnogi organizatorji so namreč opozarjali, da je brez javnega financiranja zahtevani program nemogoče pripraviti, to pa je potrdilo tudi stanje javnega občinskega razpisa, na katerega se ni prijavil nihče. Lansko leto je Mestna občina Maribor za Čarobni december prispevala 120 000 evrov, o tem, kako pa bo dogodke izvedla letos, še ne govori.

Tudi drsališče mestu daje značaj

Podobna pa je zgodba z drsališčem, piše Radio Maribor, saj tudi tega Mestna občina Maribor letos ni želela financirati, čeprav mu je lani namenila 102 000 evrov. Za Radio Maribor je Bojan Šušteršič iz agencije Mopa, ki je poskrbela za lansko drsališče na Trgu generala Maistra, povedal, da je postavitev montažnega drsališča brez javnega financiranja neizvedljiva. Kot Šušteršiča citira Radio Maribor: »To je javna prireditev, ki daje značaj mestu. Tu ni zasebnega interesa in takšna aktivnost se, enako kot projekt Čarobni december, ne more sama finančno pokriti.«

“Mariborsko božično zgodbo” lahko preberete tudi v našem članku Dodatno drsališče in nova praznična okrasitev v Mariboru, kaj pa bo s Čarobnim decembrom?

Za ponudnika letošnjega drsališča le še 4 dnevi

Problematična je tudi pozna objava razpisa, saj si Šušteršič ne predstavlja, kako bi izvajalec, ki bi se prijavil na razpis, v tako kratkem času pridobil vsa potrebna soglasja in pričel z izvajanjem po navodilih občinskega razpisa. Občinski poziv za drsališče je odprt le še do 29. oktobra, ko bo znano, ali bomo lahko v Mariboru drsali ali ne.