Po neuradnih podatkih naj bi se požar v Surovini prvotno pojavil na strehi, nato se je začel širiti navzdol proti hali. Domneven vzrok požara so solarne celice.

V mariborskem podjetju Gorenje Surovina se z ognjem bori še približno 50 gasilcev. Požar naj bi pogasili danes.
Kot je povedal direktor podjetja Gorenje Surovina Jure Fišer,  v hali še vedno tli in na deponiji prav tako. Zato bo pogorišče potrebno nujno nadzirati, da ne bi ponovno prišlo do požara. Na nočni straži bodo prisotni gasilci.
Požar je včeraj okrog 13. ure izbruhnil v hali za predelavo odpadkov, katere dve tretjini sta uničeni. Gasilci se še trudijo prebiti do žarišča, saj se je požar včeraj  v večernih urah razširil v neurejeno deponijo, ki jo je sedaj potrebno izkopavati. Slobodan Stojanović, vodja Civilne zaščite, je povedal, da je podjetje imelo prešibko hidrantno omrežje, neprehodne dostopne poti, posamezni deli proizvodnje pa niso imeli pregrad, ki bi požar preprečile. Škode za enkrat še ni mogoče oceniti, je pa vsekakor ogromna. Le gasilskega materiala je bilo uničenega v vrednosti 100.000€.
Neuradni vzroki požara
Požar naj bi se prvotno zanetil na strehi, nato pa se je ogenj razširil v nižje poslopje, kjer so nameščeni javljalniki požara. Zanetile naj bi ga sončne celice, ki jih je težko pogasiti in predstavljajo veliko tveganje za gasilce, ne samo pri nas ampak tudi v Nemčiji.
Peter Kumer iz družbe Enertec, ki se ukvarja z izgradnjo sončnih elektrarn, je povedal, da bi naj v Nemčiji izdali priporočila za gašenje celic. Ta priporočila bi se naj upoštevala tudi v Sloveniji. Gasilci bi morali biti seznanjeni s tem, kako elektrarna zgleda in kakšne so njene karakteristike. Elektrarna potrebuje tudi požarni načrt, ki mora biti dostavljen na najbližjo gasilsko enoto. Kumer je še poudaril, da bi se celice lahko vnele le v primeru nerednega servisa ali poškodbe, ki bi morale biti vidne vzdrževalcem že veliko časa pred samim požarom. Sicer pa bodo natančen vzrok požara pokazale preiskave, ki bodo potekale v prihodnjih dneh.
 
Vdihavanje dima je lahko tvegano za zdravje
Mariborski župan Andrej Fištravec je povedal, da dim ni škodljiv za okoliške prebivalce, zato do evakuacije ni prišlo. Medtem ko v mariborskem centru za higieno in zdravstveno ekologijo opozarjajo, da dim lahko predstavlja zdravstveno tveganje.
Predstojnica omenjenega centra in zdravnica Vesna Hrženjak opozarja, da je dim še posebej škodljiv za bolnike in starejše ter otroke. Vdihavanje ogljikovega monoksida namreč zmanjšuje preskrbljenost telesa s kisikom, kar lahko povzroči glavobole, zaspanost in poslabšanje simptomov srčnih obolenj. Fini trdni delci dražijo oči in dihalni sistem, kar posledično povzroča pekoče oči, izcedek iz nosu in nastanek bronhitisa. Hrženjakova svetuje ljudem, naj se ne nahajajo v neposredni bližini požara in naj se zadržujejo v zaprtih prostorih: ”Vzdržujte zrak v zaprtih prostorih čim bolj čist. Ne odpirajte oken in vrat. Če imate klimatske naprave, jih lahko uporabite, zaprite le dovod zunanjega zraka in vzdržujte čiste filtre.”