Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je včeraj objavil izsledke raziskave, v kateri so preverjali vsebnost prepovedanih drog po slovenskih mestih; v Mariboru je najbolj priljubljen kanabis.

Slika je simbolična

V Okviru projekta SCORE je Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami za leto 2018 objavil rezultate raziskave, v katerih so iskali sledi prepovedanih drog, najdenih v odpadnih vodah slovenskih mest. Sodeč po izsledkih imajo največji problem z drogami v Sloveniji v Ljubljani, v Mariboru pa smo pohvalno krepko pod evropskim povprečjem, a ne v primeru kanabisa. Že letos v marcu in aprilu je predviden ponoven odvzem vzorcev odpadne vode v okviru omenjenega projekta, in sicer iz zajetja petih slovenskih čistilnih naprav: Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Domžale–Kamnik in Koper.

Kaj kažejo rezultati analize?

Analizo so opravili tako, da so sedem zaporednih dni jemali vzorce odpadnih vod in preverjali prisotnost biomarkerjev kokaina (benzoilekgonin BE), amfetamina (AMP), ekstazija (MDMA), metamfetamina (MAMP) in kanabisa (THC). Sodeč po rezultatih po vrednostih biomarkerjev prepovedanh drog prednjači Ljubljana, v Mariboru pa smo nekje na sredini lestvicem, v kateri so sicer vštete še druge evropske države.

Največ kokaina zaužijejo v Ljubljani, v Mariboru skoraj 5-krat manj

V Ljubljani je po rezultatih odpadnih vod za leto 2018 odkritih 289 miligramov kokaina na dan na 1000 prebivalcev, kar slovensko prestolnico še vedno uvršča pod evropsko povprečje. V Mariboru je stanje veliko boljše, saj je najdenih “zgolj” 93 miligramov te droge na dan na 1000 prebivalcev. Največ ekstazija po raziskavi prav tako zaužijejo v Ljubljani, in sicer še več kot kaže evropsko povprečje, v Mariboru pa so sledi te droge pod evropskih povprečjem. Tako amfetamina in metamfetamina se v Sloveniji poslužujemo zelo malo, saj so sledi teh drog globoko pod evropskim povprečjem.

V Mariboru najbolj priljubljen kanabis 

A kot kažejo rezultati biomarkerjev učinkovine THC, med slovensko populacijo še vedno prednjači prepovedan kanabis oziroma marihuana, po njej največkrat posežejo tudi Mariborčani.