V Sloveniji je načeloma tvegano pitje sprejemljivo, ko pa pride do alkoholizma, pa postane tabu tema. SOPA opozarja ljudi, da pričnejo kritično razmišljati o rabi alkohola in nagovarja ljudi, da se zavejo svojega pivskega vzorca.

Projekt SOPA opozarja ljudi, da pričnejo kritično razmišljati o rabi alkohola in nagovarja ljudi, da se zavedajo svojega pivskega vzorca, ki morebiti vodi v odvisnost. Izvaja se v 18 lokalnih okoljih, tudi v Mariboru. Gre za projekt, ki poteka vse od leta 2016. Zadnje leto teče pilotni del, v katerega so vključeni prvi posamezniki in prvi uspehi se že kažejo. Projekt, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in EU iz Evropskega socialnega sklada bo sicer potekal do septembra 2021.

Sodelavka na Območni enoti NIJZ Maribor Tanja Veber, ki deluje na omenjenemu projektu, nam je pojasnila kako poteka: »Ko posameznik pride k svojemu zdravniku, na center za socialno delo ali v center za krepitev zdravja, mu le-ta predstavi projekt in pojasni, da raziskujemo pivske vzorce ljudi. Če posameznik želi sodelovati, izpolni vprašalnik na podlagi katerega se določi njegov pivski status.« Ob tem poudari, da projekt ni namenjen izbranim, nagovori se vsakega, ki pride v ordinacijo.

Čezmerno pitje alkohola s starostjo narašča, visoko tvegane opijanje pa je najpogostejše med mlajšimi.

V primeru, da ugotovijo, da gre pri posamezniku za tvegano in škodljivo pitje, posameznike povabijo k sodelovanju. Ob tem Vebrova poudari, da v tem projektu ne gre za zdravljenje zasvojenosti, temveč zmanjšanje količin popitega alkohola oz za spreminjanje pivskega vzorca iz tveganega in škodljivega v manj tveganega. Pomembno pa je, da se človek sam odloči, da želi nekaj narediti. Gre za individualno svetovanje, skozi katero želijo motivirati ljudi, da se odločijo, da manj pogosto pijejo ali pa se odločijo za popolno abstinenco. Vsak, ki sodeluje v projektu, si sam zada svoje cilje.

»Ne dojemamo alkohola dovolj kritično z vsemi posledicami, ki ga pitje prenaša«

»Alkohol je del vseh običajev, zelo je dostopen, je droga, ki je legalna. Odraščamo v kulturi, kjer je alkohol prisoten na rojstnih dnevih in drugih zabavah. Včasih se nam zdi, da ni pravo praznovanje, če se malo ne zapije,« Nina Vareško, ki prav tako deluje na omenjenem projektu pove, da v Sloveniji vsak dan za neposrednimi posledicami rabe alkohola v Sloveniji umreta dve osebi, deset jih je hospitaliziranih. Sicer skoraj polovica Slovencev pije čezmerno.

Pitje ima široke posledice

»Alkohol nima negativnih posledic samo na posameznika, ki pije, ampak tudi na njegovo družino, okolico in celotno družbo. Zloraba alkohola ne le vpliva na zdravje, temveč povečuje konflikte in nasilje,« pojasni Nina. Dokler gre za tvegane in škodljive vzorce vedenja je na to lažje vplivati, ko pride enkrat do zasvojenosti, se je težave veliko težje lotiti. Skozi trajanje projekta opažajo, da ljudje lažje govorijo o alkohola, izvajalci na terenu opažajo, da posameznike lažje nagovarjajo k projektu.

»Alkoholizem se ne razvije iz danes na jutri, ne razvije se iz abstinence in manj tveganega pitja, temveč iz dolgotrajnega tveganega in škodljivega pitja.«

»S tem projektom želimo odpreti prostor za pogovor o pitju alkohola in motivirati ljudi za spremembo vzorca pitja alkohola preden se pojavi alkoholizem,« še pojasni in doda, da je v Sloveniji načeloma tvegano pitje sprejemljivo, ko pa pride do samega alkoholizma, pa to postane tabu tema. »Dejansko družba spodbuja pitje alkohola, tu ni nobene kritičnosti,« sklene ob koncu.

Vprašalnik o stopnji tveganosti pitja alkohola lahko rešite tudi vi na povezavi TUKAJ. 

O sami zasvojenosti od alkohola pa bomo na Maribor24.si spregovorili prihodnji teden.